IRAN NAPADA ZA 48 SATI! Dramatično upozorenje CIA diglo Izrael na noge!

Autor:

Svet

04.04.2024

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PVO ukinuo sva odsustva i pozvao rezerviste nakon masovnih poremećaja rada GPS od Kipra do Persijskog zaliva

IRAN NAPADA ZA 48 SATI! Dramatično upozorenje CIA diglo Izrael na noge!

Foto: AP Ohad Zwigenberg, AP Gali Tibbon

Izrael preduzima grozničave mere u iščekivanju osvetničkog raketnog napada iz Irana. Vojni i državni vrh sprema se za prelazak u bunkere, otvorena su sva javna skloništa, a PVO je ukinuo sva odsustva i pozvala još rezervista, dok se u Jerusalimu sprovodi evakuacija svetinja, verskih knjiga i drevnih umetničkih dela.

KRVAVA OSVETA

Zapadni mediji prenose da je američka CIA poslala upozorenje Tel Avivu da raketni napad iz Irana može da očekuje u narednih 48 časova. Naime, Bela kuća je uverena da će Teheran neminovno da se osveti za smrt generala Muuhameda Reze Zahedija, komandanta Kuds jedinica korpusa revolucionarne garde, njegovog zamenika i još pet visokih oficira, koji su poginuli u ponedeljak rano ujutro u izraelskom vazdušnom napadu na iransku ambasadu u sirijskoj prestonici Damasku.

Eliot Abrams: Prelaze na obogaćivanje uranijuma

Eliot Abrams, stručnjak za Bliski istok u američkom savetu za spoljne odnose, ukazuje da Iran, osim raketnog udara, ima i druge načine da naudi Izraelu.

- Najopasnije bi bilo da Iran odgovori ubrzanjem svog nuklearnog programa u dva koraka: da poveća obogaćivanje uranijuma na 90 odsto i da obnovi rad na projektovanju bojevih glava. Izrael i SAD bi to shvatili kao izazov. Dakle, Teheran zaista preuzima veliki rizik - rekao je Abrams.

Prema izveštajima od Izraela, otad se dešavaju masovni poremećaji rada GPS iznad te zemlje, Izraela, Libana, palestinskih teritorija na Zapadnoj obali, Kipra i u Persijskom zalivu. Izraelski vojni radio javlja da je ometanje GPS zabeleženo i u Tel Avivu, što je shvaćeno kao deo priprema za napad.

Tajms of Izrael navodi da vojni i državni vrh očekuje da će ovog puta Iran napasti raketama sa svoje teritorije, a ne samo preko snaga palestinskog Hezbolaha i avganistanskih plaćenika iz Fatemijun divizije u Libanu i Siriji. Pošto to podrazumeva i izraelski odgovor, preti širenje rata na dve vojnički snažne zemlje koje će se gađati preko teritorije Iraka i Sirije. Izraelski ministar odbrane Joav Galant potvrdio je da se vojska priprema za svaki scenario.

- Moramo da budemo spremni za rat s bliskim i udaljenim neprijateljima - aludirao je Galant na Iran tokom vežbe spasilačkih službi na severu Izraela.

Ajatolah preti na hebrejskom jeziku

Iranski vrhovni verski vođa Ajatolah Ali Hamnei obećao je osvetu odmah posle napada u Damasku, a bilbordi koji ponavljaju ovu pretnju pojavili su se širom Teherana i drugih velikih gradova.

Sad je objavio i poruku Izraelcima na hebrejskom jeziku.

- S božjom pomoći nateraćemo cioniste da se pokaju zbog napada na iransku ambasadu u Damasku - poručio je ajatolah Ali Hamnei.

U OPASNOSTI I AMBASADE

Američki obaveštajni i diplomatski zvaničnici rekli su izraelskoj televiziji Kanal 12 da pažljivo ispituju da li će Iran napasti baze SAD u Iraku i na severu Sirije, kao što je to bio slučaj u poslednjih nekoliko meseci.

- Ako ne reaguju, ispašće slabi. Razmatramo i scenario po kom će Iran napasti Izrael ili njegove ambasade i jevrejske verske objekte u Evropi - zaključio je američki obaveštajni zvaničnik u Izraelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading