ZNA SE ŠTA SAD SLEDI? Pogođena višespratnica na granici, građani strahuju od najgoreg

Autor:

Svet

09.03.2024

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zgradi živi oko 300 stanovnika

ZNA SE ŠTA SAD SLEDI? Pogođena višespratnica na granici, građani strahuju od najgoreg

Foto: X/Tedros Adhanom Ghebreyesus/Printscreen

Izraelske snage pogodile su danas jednu od najviših stambenih zgrada u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, potvrdili su žitelji toga grada i izrazili strepnju da je to najava neminovne izraelske invazije.

Rojters navodi da stanovnici Rafe strepe da Izrael pojačava pritisak na poslednje područje Pojasa Gaze na koje još uvek nije izvršena invazija, a u kojem je sklonište pronašlo više od milion raseljenih Palestinaca.

Više desetina porodica koje žive u toj 12-spratnici, koja je udaljena oko 500 metara od granice sa Egiptom, ostalo bez krova nad glavom, iako nije bilo prijavljenih žrtava.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahteve za komentar povodom napada na stambenu kulu u Rafi, ali jedan od 300 stanovnika te zgrade rekao je izveštaču Rojtersa da je Izrael samo 30 minuta pre napada emitovao upozorenje stanarima da se u sred noći evakuišu iz tog objekta.

"Ljudi su trčali niz stepenice, neki su padali, bio je haos. Ostavljali su za sobom svoje stvari i novac", rekao je sagovornik britanskog izveštača i dodao da je tokom panične evakuacije pala i trudna supruga njegovog komšije i prijatelja.

Zvaničnik iz Rafe, član Fataha, stranke koja vrši vlast u ograničenoj palestinskoj samoupravi u okupiranoj enklavi na Zapadnoj obali, izrazio je bojazan da je izraelski napad na kulu u Rafi znak da Izrael planira invaziju i na taj grad.

U saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva podseća se da je pet meseci od nemilosrdnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada na Pojas Gaze, poginula skoro 31.000 Palestinaca, preko 72.500 ih je ranjeno, a hiljade su ostale zarobljene pod ruševinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading