KAKAV JE TO SKUP ZA KLIMATSKE PROMENE A DA SE OVO NE DOGODI? Greta Tunberg ponovo je uradila jednu stvar

Autor:

Svet

06.04.2024

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska aktivistkinja ne odustaje od ideje za koju se zalaže

KAKAV JE TO SKUP ZA KLIMATSKE PROMENE A DA SE OVO NE DOGODI? Greta Tunberg ponovo je uradila jednu stvar

Foto: Profimedia

Greta Tunberg, švedska aktivistkinja prtov klimatskih promena privedena je danas tokom velikih demonstracija u glavnom gradu Holandije Hagu.

Lokalna policija je pored Tunbergove privela veliki broj drugih demonstranata koji su pokušali da blokiraju glavnu saobraćajnicu, prenosi Rojters.

Organizacija Ektinction Rebellion (XR) najavila je ranije da će danas tokom protesta blokirati saobraćajnicu Utrechtsebaan (A12) u Hagu u znak protesta protiv vladine podrške industriji fosilnih goriva.

"Kompanije kao što su Shell, Tata Steel i KLM dobijaju ogromne popuste na korišćenje nafte, gasa i uglja u Holandiji. To iznosi između 39,7 i 46,4 milijarde evra godišnje samo u Holandiji. Globalno, MMF je za 2022. godinu rezervisao iznos od sedam biliona dolara u te svrhe. Na ovaj način se podržava i stimuliše korišćenje izvora energije čije emisije izazivaju klimatsku i ekološku krizu", navedeno je u saopštenju organizacije XR, prenosi portal NT.

Prošlog novembra, Tunbergova je prisustvovala klimatskom maršu u Amsterdamu zajedno sa više desetina hiljada ljudi.

Jedan čovek je tada prekinuo njen govor u kojem se bavila ratom u Gazi, rekavši da nije došao "na politički miting". Greta je privedena, pa je puštena iste večeri. 

Krajem marta ove godine, klimatski aktivisti iz organizacije XR pokušali su da blokiraju saobraćajnicu A10 u Amsterdamu u blizini bivšeg sedišta kompanije ING, međutim blokada nije uspela, a policija je uhapsila više od 25 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading