OSVETIĆE SE BRUTALNO, SAMO JE PITANJE DANA: Amerikanci i Izrael u velikom strahu od Irana posle napada na konzulat u Siriji

Autor:

Svet

06.04.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstarećih projektila

OSVETIĆE SE BRUTALNO, SAMO JE PITANJE DANA: Amerikanci i Izrael u velikom strahu od Irana posle napada na konzulat u Siriji

Foto: Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Izrael i SAD su uvereni da Iran sprema da se osveti za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, kažu američki zvaničnici.

Izrael je u ponedeljak pogodio iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih čelnika iranske Islamske revolucionarne garde, navodi Pentagon.

SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstarećih projektila.

Zvaničnici kažu da su vreme i cilj nepoznati, ali bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na izraelsku diplomatsku ustanovu. Napad će verovatno doći između sada i kraja Ramazana sledeće nedelje.

Još jedna važna nepoznanica je gde bi dronovi i projektili bili lansirani iz Iraka ili Sirije, što bi moglo izazvati tanku tvrdnju o poricanju od strane Teherana ili sa iranske teritorije.

U Teheranu je u petak održana javna sahrana za sedam pripadnika IRGC ubijenih u navodnom izraelskom napadu u Damasku, uključujući dvojicu generala, objavio je Sejed Bataei iz CBS News.

Na sahrani, generalni komandant IRGC, general Hosein Salami, upozorio je da Izrael "ne može izbeći posledice" atentata na iranske vojne oficire, nije dao nikakve dodatne naznake o tome kako bi i kada Iran mogao uzvratiti, rekao je Bathaei.

Nastojeći da spreči iransku osvetu na objekte povezane sa SAD, zvaničnici Bajdenove administracije naglasili su da SAD nisu unapred obavestile o napadu.

Koordinator Veća za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao je da je predsednik Bajden u telefonskom razgovoru u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o iranskim pretnjama Izraelu.

Izraelci već javno upozoravaju da će uzvratiti, pa bi napad Irana na izraelski objekat bio još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading