ZAPAD U PANICI: Putin gradi vojnu bazu na mestu gde je najmanje očekivano, ugroženi direktni interesi Francuske

Autor:

Svet

27.03.2024

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, CAR decenijama muku muči sa nasiljem i političkom nestabilnošću, uključujući i šest vojnih udara.

ZAPAD U PANICI: Putin gradi vojnu bazu na mestu gde je najmanje očekivano, ugroženi direktni interesi Francuske

Foto: Tanjug/AP, Igor Kovalenko / AFP / Profimedia

U toku su planovi za izgradnju ruske vojne baze u Centralnoafričkoj Republici (CAR), koja je pretrpela decenije nasilja i nestabilnosti, rekao je Aleksandar Bikantov, ambasador Moskve u toj zemlji.

Ministarstva odbrane Rusije i CAR počela su da razgovaraju o lokaciji za vojni objekat, rekao je Bikantov novinskoj agenciji TASS, ne precizirajući kada će to biti završeno.

Diplomata je u januaru naveo da je oko 1.890 ruskih instruktora, uključujući vojne specijaliste različitih profila, bilo u CAR i obučavalo pripadnike lokalne policije i vojske, pri čemu su vlasti zatražile da se njihov broj poveća.

Fidele Guanđika, viši savetnik predsednika CAR, Faustina-Arčange Tuadera, potvrdio je odluku vlade da se poveća vojno prisustvo Rusije u toj afričkoj zemlji. On je novinskoj agenciji Afrička inicijativa ranije ove godine rekao da je vlada obezbedila zemljište u Berengu, 80 kilometara zapadno od glavnog grada zemlje, Bangija, za izgradnju kampa.

Guanđika je više puta pozdravljao saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom, navevši prošlog jula da se, zahvaljujući pomoći Moskve, zemlja više ne plaši puča, uprkos naporima NATO-a i Zapada da destabilizuju Afriku.

Od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, CAR decenijama muku muči sa nasiljem i političkom nestabilnošću, uključujući i šest vojnih udara. Savet bezbednosti UN uspostavio je mirovne snage 2014. i trenutno je u zemlji raspoređeno više od 13.000 vojnika koji bi trebalo da štite civile od nasilja. Napadi pobunjenika na vladu se, međutim, nastavljaju.

Foto: TASS/Printscreen

 

CAR i Rusija su 2018. potpisale vojni sporazum koji je otvorio put Moskvi za obuku oružanih snaga Bangija. Moskva je ranije isporučivala lako naoružanje snagama bezbednosti te afričke zemlje.

Zahtevajući povećanu podršku regionalnim naporima u borbi protiv terorizma i poboljšanju bezbednosti u problematičnim afričkim zemljama prošlog decembra, zamenica stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN, Ana Evstignjejeva, ponovila je posvećenost Moskve nastavku saradnje u oblasti odbrane sa CAR u borbi protiv pobunjenika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading