DONEĆE SE NAJVAŽNIJA ODLUKA? Lider Hamasa iznenada otišao na sastanak sa Irancima

Autor:

Svet

26.03.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas je u ratu sa Izraelom dobijao podršku od Irana, čiji je ministar spoljnih poslova Naser Kanani nazvao rezoluciju SBUN "pozitivnim korakom"

DONEĆE SE NAJVAŽNIJA ODLUKA? Lider Hamasa iznenada otišao na sastanak sa Irancima

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Lider Hamasa Ismail Hanije sastaće se danas sa iranskim zvaničnicima u Teheranu, u drugoj poseti Iranu od 7. oktobra, kada je počeo rat u Pojasu Gaze.

Ova poseta dešava se dan posle usvajanja rezolucije o prekidu vatre sa Izraelom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), prenosi Rojters.

Hamas je u ratu sa Izraelom dobijao podršku od Irana, čiji je ministar spoljnih poslova Naser Kanani nazvao rezoluciju SBUN "pozitivnim korakom".

"Još važniji korak je efektivna akcija za njenu implementaciju", dodao je Kanani. Hamas je pozdravio rezoluciju i istakao da prekid vatre treba da bude trajan.

SBUN usvojio je 25. marta rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

U rezoluciji se naglašava i hitna potreba da se poveća priliv humanitarne pomoći i intenzivira zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze.

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je obavestila posrednike ostaje pri svom prvobitnom predlogu o postizanju sveobuhvatnog prekida vatre, koji uključuje povlačenje izraelskih trupe iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca i "pravu" razmenu zarobljenika.

Sredinom marta, Hamas je posrednicima u pregovorima i Sjedinjenim Američkim Državma predstavio predlog o prekidu vatre, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za Palestince zatvorene u Izraelu, od kojih njih 100 služi doživotne kazne, prenosi Rojters.

Iz Hamasa su naveli da će se prvo oslobađanje Izraelaca odnositi na žene, decu, stare i bolesne taoce, u zamenu za 700 do 1.000 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading