ZA TEL AVIV REZOLUCIJA UN NE VAŽI: Izrael najavio nastavak rata sa Hamasom

Autor:

Svet

25.03.2024

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder, potvrdio je da bi sastanak Ostina i Galanta trebalo da se održi u utorak u Pentagonu.

ZA TEL AVIV REZOLUCIJA UN NE VAŽI: Izrael najavio nastavak rata sa Hamasom

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, shutterstock

Izraelski ministar odbrane, Joav Galant, poručio je danas, uoči sastanaka u Beloj kući, da Izrael ne može da prekine rat protiv Hamasa sve dok Hamas drži izraelske taoce.

U saopštenju Galantovog Kabineta se dodaje da će to biti istaknuto na sastanku sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Džejkom Salivenom.

- Mi ćemo delovati protiv Hamasa svuda, uključujući i u mestima u kojima još nismo bili da bismo završili svoju misiju. Nemamo moralno pravo da zaustavimo rat sve dok Hamas drži izraelske taoce u Gazi - poručio je Galant, prenosi Rojters.

U saopštenju Kabineta izraelskog ministra odbrane upozoreno je da bi "nedostatak odlučujuće pobede u Gazi mogao da približi Izrael ratu na severu" gde su nakon izbijanja rata u Gazi izraelske snage često razmenjivale vatru i sa borcima Hezbolaha u Libanu.

Foto: Tanjug/AP

 

Ranije danas, nakon što su se SAD uzdržale od stavljanja veta na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre bez uslovljavanja oslobađanja talaca, izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, otkazao je planirani put visoke delegacije u Vašington.

Pentagon je saopštio da američki ministar odbrane, Lojd Ostin, i dalje planira da se sastane sa izraelskim kolegom, Joavom Galantom, koji boravi u Vašingtonu.

Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder, potvrdio je da bi sastanak Ostina i Galanta trebalo da se održi u utorak u Pentagonu.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN usvojio je danas rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, pošto su se Sjedinjene Države uzdržale od glasanja.

Svih ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasale su za rezoluciju, prenosi Rojters.

Tekst rezolucije predložilo je 10 nestalnih članica.

U rezoluciji se naglašava i hitna potreba da se poveća priliv humanitarne pomoći i intenzivira zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading