SEDITE NA DVE STOLICE: Savetnik Zelenskog napao Evropsku uniju, evo zbog čega je Kijev ljut

Autor:

Svet

21.03.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna zamerka odnosi se na ono što se dešava u odnosu sa Rusima "iza kulisa"

SEDITE NA DVE STOLICE: Savetnik Zelenskog napao Evropsku uniju, evo zbog čega je Kijev ljut

Foto: shutterstock,Tanjug/AP,Printskrin/Youtube/Silja Pluton

Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, osudio je lidere EU da sede na dve stolice dok Rusija odugovlači rat.

“S jedne strane, vi ste saveznik i morate pomoći Ukrajini u ratu“, rekao je Podoljak u intervjuu Politiku, dodajući da EU lideri s druge strane, pokušavaju da zaštitite svoje tržište na protekcionistički način.

Briselski portal navodi da su se odnosi Kijeva i njegovih evropskih saveznika zategnuti još od protesta farmera u Poljskoj, kao i u drugim evropskim zemljama, koji su izbili protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, prenosi B92.

A sada su zemlje EU podeljene i oko toga da li da produže bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda, dok Poljska i Francuska traže stroža ograničenja.

Podoljak se požalio da je debata o tome da li da se ponovo nametnu barijere, koje su uklonjene nakon napada Kremlja na Kijev, nedostojna saveznika Ukrajine.

Napomenuo je da evropske zemlje nastavljaju da trguju sa Rusijom čak i dok se borbe odugovlače.

“Za mene ovo izgleda čudno“, rekao je. “Vi istovremeno finansirate odbranu Ukrajine, koja se brani od Rusije. Vaše kompanije finansiraju ruski savezni budžet, od čega 42 odsto ide direktno na rat. Dakle, vi ste i ovde i tamo u isto vreme”, dodao je on.

Kremlj se, dodao je, sprema za produženi sukob i odugovlači kako bi poskupeo rat zapadnim zemljama i Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading