REČI ČUVENOG FIZIČARA IZAZIVAJU JEZU: Upozorio do čega može doći ukoliko se veštačka inteligencija bude razvijala

Autor:

Svet

16.03.2024

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brzina kojom se AI razvija i dalje ostavlja mnoge ljude zabrinute oko toga šta AI može da uradi u budućnosti.

REČI ČUVENOG FIZIČARA IZAZIVAJU JEZU: Upozorio do čega može doći ukoliko se veštačka inteligencija bude razvijala

Foto: YouTube/Mr Scientific/Printscreen

Stiven Hoking, poznati fizičar preminuo je 2018. godine, a pre smrti imao je jednu posebnu poruku za čovečansto.

Tada i dalje nije postojala veštačka inteligencija ovakvu kakvu je danas znamo. Razne platforme poput ChatGPT su postali sastavni deo života, a kako njihova popularnost raste, tako raste i strah zbog sve bržeg razvoja veštačke inteligencije.

Ovo je dovelo do toga da se čak i poznati glumci na SAG-AFTRA protestima prošle godine uključe u borbu protiv veštačke inteligencije, zbog straha da će u industriji ljudi gubiti poslove. A oni nisu jedini zabrinuti.

Još 2014. godine, Stiven Hoking je upozorio do čega može doći ukoliko se veštačka inteligencija bude razvijala:

- Razvoj veštačke inteligencije mogao bi da znači kraj ljudske rase. Može doći do toga da počne da se redizajnira i menja pri velikim brzinama - dodajući kako bi mogla početi da se samostalno razvija i menja.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, ovde treba da se naglasi da se radi o mnogo većim nivoima veštačke inteligencije od ovih koje trenutno koristimo. Ona je trenutno samo jedna velika baza podataka koju koristimo za modifikovanje slika i njie stvarno svesno biće.

Brzina kojom se AI razvija i dalje ostavlja mnoge ljude zabrinute oko toga šta AI može da uradi u budućnosti.

Podsetimo, Hoking je prvi fizičar koji je postavio teoriju o kosmologiji, objašnjenu zajednicom opšte teorije relativnosti i kvantne mehanike. Bio je snažan pristalica u višesvetovnom tumačenju kvantne mehanike.

Hoking je bio član Kraljevskog društva (FRS), doživotni član Papeške akademije nauka, i dobitnik predsedničke medalje o slobodi, najviše civilne nagrade u SAD. Godine 2002, Hoking je rangiran kao 25. u anketi BBC od 100 najvećih Britanaca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading