DA LI JE OVO ISTORIJSKI DAN ZA PLANETU? Senator Berni Sanders predstavlja zakon koji bi mogao biti revolucionaran za ceo svet

Autor:

Svet

14.03.2024

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o 32-časovnoj radnoj nedelji, koji će predložiti Sanders, podržava i veliki broj američkih sindikalnih centrala, kao i esnafska udruženja i druge organizacije civilnog društva.

DA LI JE OVO ISTORIJSKI DAN ZA PLANETU? Senator Berni Sanders predstavlja zakon koji bi mogao biti revolucionaran za ceo svet

Foto: Tanjug/AP

Berni Sanders na udaru jer se zamerio milijarderu

Značajan pomak za globalni pokret za skraćivanje radne nedelje će se dogoditi danas u američkom Senatu u kojem će Berni Sanders predstaviti Predlog zakona za skraćivanje radne nedelje na 32 sata. Senator iz Vermonta u ovome ima podršku i drugih senatora ali i američkih sindikata i kampanja za skraćivanje radne nedelje.

Američki senator Berni Sanders je najavio da će danas predstaviti zakon za uvođenje 32-časovne radne nedelje u Americi bez smanjivanja postojećih plata.

Sanders koji je i predsednik senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije je u saopštenju rekao da će ovo biti važan korak ka tome da se osigura da radnici učestvuju u dobiti od velikog povećanja produktivnosti vođenim veštačkom inteligencijom, automatizacijom i novom tehnologijom.

- Prelazak na 32-časovnu radnu nedelju bez gubitka plate nije radikalna idejaDanas su američki radnici preko 400 posto produktivniji nego što su bili 1940-ih. Pa ipak, milioni Amerikanaca rade duže za manje plate nego pre nekoliko decenija. To mora da se promeni. Finansijski dobici od velikog napretka u veštačkoj inteligenciji, automatizaciji i novoj tehnologiji moraju koristiti radničkoj klasi, a ne samo izvršnim direktorima korporacija i bogatim akcionarima na Volstritu. Vreme je da smanjimo nivo stresa u našoj zemlji i omogućimo Amerikancima da uživaju u kvalitetnijem životu. Vreme je za 32-časovnu radnu nedelju bez gubitka plate  - rekao je senator Sanders.

Foto: Shutterstock

 

Zakon će biti predstavljen u okviru diskusije o ovoj temi koja će biti organizovana u okviru Odbora kojim predsedava Sanders. Među diskutantima koji će govoriti o potrebi za četvorodnevnom radnom nedeljom će biti Šon Fejn, predsednik američkog Sindikata automobilske industrije (UAW); dr Džulijet Šor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i vodeća istraživačica globalnih četvorodnevnih ispitivanja; Džon Leland, glavni direktor za strategiju Kickstartera i suosnivač WorkFour – nacionalne kampanje za četvorodnevnu radnu nedelju.

U saopštenju se naglašava i da od 2019. godine, skoro 40 odsto američkih radnika na poslu provodi najmanje 50 sati nedeljno, a neverovatnih 18 odsto ili 28,5 miliona radnika radi najmanje 60 sati nedeljno. Prosečan radnik sa punim radnim vremenom u SAD sada radi 42 sata nedeljno, iako ova procena ne uključuje nužno one koji rade na više poslova. Povrh svega, više od 8 miliona Amerikanaca radi na više poslova, a 4,7 miliona radi drugi posao sa skraćenim radnim vremenom pored posla sa punim radnim vremenom.

- Ovaj predlog zakona naglašava rastuću popularnost ideje o skraćivanju radnog vremena. Sve veći broj dokaza čvrsto potvrđuje da smanjenje radnog vremena donosi korisne rezultate za preduzeća, pojedince i širu zajednicu. U 4 Day Week Global, oduševljeni smo što možemo podržati ovaj poduhvat koji predvodi senator Berni Sanders, označavajući dalji napredak ka budućnosti rada koji daje prioritet održivom ljudskom učinku i dobrobiti - rekao je dr Dejl Velehan, izvršni direktor organizacije 4 Day Week Global.

Zakon o 32-časovnoj radnoj nedelji, koji će predložiti Sanders, podržava i veliki broj američkih sindikalnih centrala, kao i esnafska udruženja i druge organizacije civilnog društva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jovan

14.03.2024 19:24

Kod nas će da produže radnu nedelju,, mi sve uz.....