KORUPCIONAŠKI SKANDAL TRESE AMERIČKI SENAT: Ozloglašeni srbomrzac i albanski lobista suočen sa teškim optužbama pravosuđa (VIDEO)

Autor:

Svet

06.03.2024

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista i neko ko se zalagao protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

KORUPCIONAŠKI SKANDAL TRESE AMERIČKI SENAT: Ozloglašeni srbomrzac i albanski lobista suočen sa teškim optužbama pravosuđa (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Američko pravosuđe podiglo je nove optužnice za ometanje pravde protiv senatora Boba Menendeza i njegove supruge Nadin, u kojima se navodi da su dobili zlatne poluge, gotovinu i luksuzni automobil u zamenu za usluge koje je senator činio za trojicu biznismena, prenosi AP.

U novim optužnicama protiv Menendeza, koji je poznat i kao veliki albanski lobista, i njegove supruge, na teret im se stavlja zavera radi ometanja pravde i ometanje pravde.

Američka agencija prenosi da se u optužnicama navodi da je bračni par Menendez od trojice biznismena primio mito u zamenu za pomoć koju im je senator pružio za određene projekte, ali da su se Bob i Nadin Menendez, kao i dvojica od tri okrivljena biznismena izjasnili da nisu krivi.

Jedan biznismen se prošle nedelje izjasnio krivim i pristao je da svedoči na suđenju protiv ostalih.

Nakon hapšenja, Menendez (70) je bio primoran da se odrekne predsedavanja Odborom za spoljne poslove Senata, ali je izjavio da neće podneti ostavku na položaj senatora.

Prema navodima u optužnici, Menendez i njegova supruga su prihvatili zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine obavezavši se da će iskoristiti svoj uticaj kako bi se sa katarskim investicionim fondom sklopio posao vredan više miliona dolara.

Advokati senatora Boba Menendeza, njegove supruge Nadin i drugih optuženih nisu za sada odgovorili na mejlove u kojima su zamoljeni da prokomentarišu nove optužbe.

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista i neko ko se zalagao protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kao i po svojim napadima i kritikama na račun Srbije i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića

Poznat je i po tome što je 2020. godine zajedno sa najpoznatijim albanskim lobistom bivšim poslanikom Predstavničkog doma, Eliotom Engelom, pisao tadašnjem državnom sekretaru, Majku Pompeu, i tražio uvođenje sankcija Srbiji.

Poznat je i po izjavama da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost tzv. Kosova i zatražio je od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u tzv. "Preševskoj dolini".

Menendez je i jedan od potpisnika pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Velike Britanije i EU, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži kritičniji odnos prema Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading