AMERIKANCI U ČUDU ZBOG BAJDENOVIH REČI! Oglasio se predsednik posle pada Avdejevke: Posle OVOGA je usledio PORAZ!

Autor:

Svet

18.02.2024

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden optužio Kongres za nedavni poraz i povlačenje ukrajinskih snaga u Avdejevki, istočnoj Ukrajini.

AMERIKANCI U ČUDU ZBOG BAJDENOVIH REČI! Oglasio se predsednik posle pada Avdejevke: Posle OVOGA je usledio PORAZ!

Foto: Tanjug/AP

U subotu je Bela kuća objavila da je predsednik Bajden tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izrazio zabrinutost zbog povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdejevke. On je izjavio da je nestašica municije bila ključni faktor u ovoj odluci, pripisujući neaktivnost američkog Kongresa kao glavni uzrok poraza.

- Ukrajinska vojska bila je prisiljena da se povuče iz Avdejevke zbog nestašice municije, što je rezultat nedelovanja Kongresa i rezultovalo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko meseci - objavila je Bela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Belа kuća je naglasila da je pad Avdejevke označio prve značajne dobitke Rusije u nekoliko meseci, nazivajući ga najvećim napredovanjem od maja 2023. godine, kada je zauzet grad Bahmut.

Predsednik Bajden je, prema saopštenju, ponovio američku podršku Ukrajini i istakao hitnost odobravanja novog paketa pomoći za zemlju.

- Pad razorene Avdejevke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Bajden je u telefonskom razgovoru još jednom uverio ukrajinskog predsednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini - saopštila je Bela kuća.

Iako je Senat nedavno odobrio paket pomoći u vrednosti od oko 60 milijardi dolara, pitanje je hoće li isti proći u Zastupničkom domu, gde su većinu zauzeli republikanci. Predsednik doma, Majk Džonson, tvrdi da zakon neće biti izložen glasanju.

Zauzimanje Avdejevke ima ključan značaj za ruski plan osiguravanja potpune kontrole nad Donbasom, industrijskim regionom sastavljenim od dve pokrajine. Ovo događanje takođe može uticati na predstojeće izbore u Rusiji, pružajući predsedniku Vladimiru Putinu priliku za političku pobedu.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče potvrdio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da su Oružane snage Ukrajine donele odluku o povlačenju trupa iz Avdejevke, odajući priznanje ovoj logičnoj odluci u cilju zaštite života Ukrajinaca.

On je naglasio da je odluka da se povuku iz Avdejevke fer i profesionalna, s fokusom na spasavanje života svojih građana.

To je fer i profesionalna odluka da se spasu životi Ukrajinaca. To je ispravna odluka, da ne bismo bili opkoljeni, doneta je odluka da se povučemo na druge linije - rekao je Zelenski.

Istakao je da je ova odluka doneta kako bi se izbeglo opkoljavanje, te je planirano povlačenje na druge linije. Oružane snage Ukrajine, koje su bile okružene ruskim snagama, dobile su naređenje o povlačenju iz strateški važnog grada.

Ovo povlačenje iz Avdejevku predstavlja značajnu promenu na liniji fronta dužine preko 1.000 kilometara od kada su ruske trupe zauzele Bahmut u maju 2023. godine.

Grad Avdejevka, severno predgrađe Donjecka, imao je ključnu ulogu kao ukrajinska tvrđava koja je poslednjih godina bila osnova za napade na proruske snage. Očekuje se da će prelazak Avdejevke u ruke ruskih snaga imati ozbiljne posledice na dinamiku konflikta u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading