MORAMO DA ODVRATIMO POTENCIJALNU PRETNJU RUSIJE! Nemački ministar odbrane poslao JAKU poruku: Potrošićemo VIŠE...

Autor:

Svet

17.02.2024

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane je nedavno saopštilo da je Nemačka prvi put od završetka Hladnog rata ispunila cilj NATO saveza za izdvajanje dva odsto BDP na odbranu.

MORAMO DA ODVRATIMO POTENCIJALNU PRETNJU RUSIJE! Nemački ministar odbrane poslao JAKU poruku: Potrošićemo VIŠE...

Foto: Youtube/printscreen

Nemačka će možda morati da potroši više od dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu kako bi se odvratila potencijalna pretnja Rusije u narednim godinama, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je istakao da je ove godine Nemačka prvi put ispunila cilj NATO saveza za izdvajanje dva odsto BDP na odbranu, ali je istovremeno naglasio da bi to možda moglo biti nedovoljno u budućnosti, prenosi Blic.

Nemačka postigla cilj NATO saveza

Ministarstvo odbrane je nedavno saopštilo da je Nemačka prvi put od završetka Hladnog rata ispunila cilj NATO saveza za izdvajanje dva odsto BDP na odbranu. Ovo povećanje izdvajanja usledilo je nakon napada Rusije na Ukrajinu 2022. godine, što je dovelo do rasta potrošnje za odbranu u zemlji.

Izazov održavanja nivoa izdvajanja

Nakon Pistorijusove izjave, nemački ministar finansija Kristijan Lindner izrazio je zabrinutost oko održavanja nivoa izdvajanja za odbranu od dva odsto BDP. On je istakao da bi ovo predstavljalo izazov za Nemačku u budućnosti, nagoveštavajući mogućnost potrebe za daljim povećanjem izdvajanja za odbranu.

Ove izjave nemačkih zvaničnika ukazuju na važnost pitanja bezbednosti i odbrane u kontekstu geopolitičkih promena i potencijalnih pretnji. Nemačka, kao jedna od ključnih članica NATO saveza, suočava se sa izazovom prilagođavanja svojih izdvajanja za odbranu kako bi odgovorila na aktuelne i buduće bezbednosne izazove.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading