KIJEV SMISLIO REŠENJE: Poznato kako će Ukrajina nadomestiti nedostatak ljudstva na frontu (VIDEO)

Autor:

Svet

14.03.2024

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina želi da regrutuje još vojnika da pomogne iscrpljenim vojnicima koji su pod stalnim ruskim napadom.

KIJEV SMISLIO REŠENJE: Poznato kako će Ukrajina nadomestiti nedostatak ljudstva na frontu (VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Ukrajinska vojska nema problem samo sa municijom, već i sa ljudstvom. Problem sa nestašicom municije proizilazi pre svega iz republikanske blokade novog paketa pomoći Ukrajini u Kongresu SAD, ali problem sa nedostatkom ljudstva proizilazi iz nezanemarljivih gubitaka koje je Ukrajina imala u ratu, koji je pre dve nedelje ušao u treću godinu.

Zbog toga su ministar pravde i 14 ukrajinskih parlamentaraca juče predložili zakon kojim bi se zatvorenicima omogućilo da služe vojsku, piše Politiko.

- U Ukrajini ima na hiljade zatvorenika koji žele da se pridruže vojsci - rekao je prošle nedelje ministar pravde, Denis Maljuska.

Rekao je da ne vidi ništa loše u regrutovanju ljudi koji znaju kako da ubijaju, ako mogu da pomognu u eliminaciji ruskih osvajača.

Foto: YouTube/United States Institute of Peace/Printscreen

Denis Maljuška

Ukrajinski zakon trenutno ne dozvoljava mobilizaciju zatvorenika. Međutim, na početku ruske invazije u februaru 2022. godine, ukrajinska vlada je pomilovala više od 300 zatvorenika koji su želeli da se priključe vojsci.

- Rekao bih da je to iskustvo bilo manje-više uspešno. Neki od ovih osuđenika postali su heroji i dobili medalje. Drugi su iz nekog razloga pronađeni u pozadini, ali takođe nisu napravili veliku štetu - rekao je Maljuška.

Maljuška je rekao da će nacrt zakona za zatvorenike biti odmah razmatran, jer nije naišao ni na jednog poslanika koji bi se protivio toj ideji.

- Svi razumeju da možemo da koristimo osuđenike. Osuđenici su takođe izrazili spremnost da zaštite svoju zemlju - rekao je ministar.

Međutim, ukrajinski poslanici tek treba da razrade pravila za kontrolu zatvorenika. Nejasno je i da li će onima koji služe biti smanjene kazne.

- Nisu svi vojni komandanti spremni da u svoje jedinice primaju osuđenike i zatvorenike, ali takve mobilisane ljude nećemo i ne planiramo da namećemo. Najverovatnije će to biti zasebni odredi - rekao je Maljuška.

On je dodao da će moći da se prijave samo zatvorenici koji su odslužili veći deo kazne i koji se ne smatraju opasnim po javnost.

- Vojska je tražila od nas da iz eventualne mobilizacije isključimo one koji su kršili vojnu disciplinu i činili krivična dela u vršenju vojne dužnosti. Isto tako, ne žele da vide one koji su počinili krivična dela protiv države. Stoga takve kategorije verovatno neće biti mobilisane - rekao je.

Rusija regrutuje osuđenike više od dve godine, a komandant privatne vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, posetio je ruske zatvore nudeći pomilovanja ako bi se pridružili njegovim plaćenicima. Nakon njegovog neuspelog ustanka i kasnije pogibije u avionskoj nesreći, rusko Ministarstvo odbrane je stvorilo specijalne bataljone sastavljene uglavnom od zatvorenika pod nazivom Oluja-V i Oluja-Z.

Ukrajina želi da regrutuje još vojnika da pomogne iscrpljenim vojnicima koji su pod stalnim ruskim napadom. Procenjuje se da joj je potrebno oko 500.000 novih regruta da bi mogla da odmori iscrpljene snage i nadoknadi gubitke.

Ukrajina već neko vreme pokušava da izmeni Zakon o mobilizaciji. Trenutno se regrutuju samo muškarci od 27 i više godina, a prosečna starost ukrajinskih vojnika je preko 40 godina. Kijevski parlament radi na zakonu koji bi snizio starosnu granicu za mobilizaciju na 25 godina, ali to pitanje je politički toksično.

Prvi pokušaj glasanja o zakonu je propao zbog straha od kršenja ljudskih prava i rizika od korupcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading