BRUKA I SRAMOTA: Policija uhapsila dve žene koje su PLESALE na ulici

Autor:

Svet

09.03.2024

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško će uskoro u ovoj zemlji doći do poboljšanja prava pripadnica lepšeg pola

BRUKA I SRAMOTA: Policija uhapsila dve žene koje su PLESALE na ulici

Foto: adria.tv facebook printscreen

Dve devojke uhapšene su u Iranu nakon što su krišom snimljene kako u vreme priprema za doček persijske Nove godine plešu na javnom mestu. 

Snimak dve mlade žene kako plešu u blizini trga na severu Teherana, poslednjih dana je postao veoma popularan na društvenim mrežama.

"Tužilac u Teheranu naložio je hapšenje dve žene koje su prekršile društvene norme plešući na trgu", javila je novinska agencija Tasnim.

Te žene bile su prerušene u Hadži Firuza, folklornog lika obučenog u crveno čiji ples i pesme najavljuju dolazak Novruza, iranske Nove godine koja počinje 20. marta.

Islamski zakon koji je na snazi u Iranu zabranjuje ples neudatih žena u javnosti.

Ovo nije prvi put da kad neudate Iranke plešu javno dolazi do velikog dizanja prašine u javnosti.

 

 

Pet devojaka iz Irana uhapšene su prošlog marta zbog toga što su objavile video u kom su otkrivene kose plesale uz pesmu Selene Gomez i Reme "Calm Down".

One su uputile javno izvinjenje vlastima, a podršku su dobile iz svih krajeva sveta.

Tinejdžerke, koje su se snimale za TikTok 8. marta u Teheranu uhapšene su 10. marta, jer prema strogim zakonima u Iranu ženama nije dozvoljeno da plešu na javnim mestima, niti da budu viđene bez hidžaba na glavi. 

"Dragi narode Irana, želimo da kažemo da smo pogrešile i da se izvinimo. Pokušale smo, ali sajt nije izbrisao naš video. Žao nam je zbog naše greške. Televizijski kanali su koristili naš video bez naše dozvole. Tražili smo od njih da ga izbrišu, ali se oni nizu obazirali", rekle su devojke u videu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading