"PATRIOTE" POSTAVLJENE NA GRANICU SA RUSIJOM! NATO pripremio raketne sisteme, čeka se reakcija Moskve

Autor:

Svet

09.03.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko evropskih zemalja izrazilo je zabrinutost da bi ruski rat protiv Ukrajine mogao na kraju dovesti do većeg sukoba između Moskve i NATO-a

"PATRIOTE" POSTAVLJENE NA GRANICU SA RUSIJOM! NATO pripremio raketne sisteme, čeka se reakcija Moskve

Foto: Tanjug/AP

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas izjavio je da će odbrambeni raketni sistemi Patriot biti operativni u njegovoj zemlji do kraja godine.

Zemlje NATO-a sprovode nedeljama unazad  model rotacione proivvazdušne odbrane stacionirane u Litvaniji kao odgovor na pozive baltičkih država da pojačaju evropske odbrambene sposobnosti u regiji.

Anušauskas nije naveo koje su zapadne zemlje uključene u prvu rundu protivvazdušne odbrane koja se postavlja u Litvaniji uz granicu s Rusijom, ali je rekao da oprema uključuje Patriot raketne sisteme zemlja-vazduh.

Ministar odbrane rekao je novinarima da Patriot sisteme osigurava evropski saveznik, a ne Sjedinjene Američke Države.

Nekoliko evropskih zemalja izrazilo je zabrinutost da bi ruski rat protiv Ukrajine mogao na kraju dovesti do većeg sukoba između Moskve i NATO-a.

Vojni savez preduzeo je nekoliko koraka kako bi ojačao svoje odbrambene sisteme duž svoje istočne granice, uključujući sprovođenje obuke u proleće za više od 90.000 vojnika iz sve 32 države članice u zemljama koje dele granicu s Rusijom, poput baltičkih naroda i Poljske.

Litvanija, Letonija i Estonija bile su neke od najglasnijih članica NATO-a koje su pozvale zapadni blok da se pripremi za sledeću rusku ofanzivu u regiji.

Estonska obavještajna služba ubeđena je da će Rusija u narednih deset godina ući u rat sa NATO snagama.

Napetosti između Moskve i Zapada ostale su visoke tokom celog rata u Ukrajini, koji nedvosmisleno podržavaju članice NATO-a, prenosi klix.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading