ERDOGAN SE POVLAČI! Šok u Turskoj, predsednik zemlje javno progovorio o odlasku s dužnosti

Autor:

Svet

09.03.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redžep Tajip Erdogan dosta je uticao da politička pozicija Turske u svetu bude poslednjih godina važnija nego inače

ERDOGAN SE POVLAČI! Šok u Turskoj, predsednik zemlje javno progovorio o odlasku s dužnosti

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan javno je saopštio da će predstojeći opštinski izbori u zemlji biti poslednji na kojima će učestvovati.

Erdogan, koji je na čelu Turske više od 20 godina priznao je da sve više razmišlja o vremenu koje će provoditi kad bude bio u penziji.

"Radim bez prestanka. Trčimo okolo bez daha jer je za mene ovo finale. S ovlašćenjima koje mi zakon daje, ovi izbori su moji poslednji izbori", rekao je predsednik Turske na sastanku Organizacije turske mladosti (TÜGVA) u petak u Istanbulu.

Sedamdesetogodišnji lider izrazio je uverenje da će njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Party) ostati na vlasti čak i nakon što on ode s dužnosti.

Rekao je da će rezultati lokalnih izbora 31. marta biti "blagoslov za braću koja dolaze posle njega.

"Biće prenošenja poverenja na mlađe", dodao je Erdogan.

Ishod izbora održanih 31. marta u Istanbulu, najvećem turskom gradu, smatra se ključnim u odlučivanju o političkoj sudbini njegovog gradonačelnika, Ekrema Imamglua (52), dugo hvaljenog kao potencijalnog lidera glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) i mogućeg budućeg predsednika, prenosi klix.ba.

Pre pet godina, Imamglu i CHP zadali su udarac AK Partiji na opštinskim izborima tesnom kontrolom nad Istanbulom, predsednikovim rodnim gradom, i glavnim gradom Ankarom, nakon godina vladavine AK Partije.

Ali Erdogan, koji je dominirao turskom politikom gotovo 25 godina, pobedio je u jakom izazovu opozicije u maju prošle godine i ponovo je izabran za predsednika, dok su AK stranka i njeni saveznici osigurali još jednu parlamentarnu većinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crnogorac

09.03.2024 17:18

Ko?! Erdogan? Ne pušta taj vlast bez gusala!