"SVI RUSI SU ODGOVORNI ZA OVAJ RAT" Kako je Navaljni uticao na odluku prve dame Ukrajine da odbije poziv Bajdena?

Autor:

Svet

07.03.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci posebno negoduju zbog izjave Navaljnog da Krim nije tema koja ide "nazad-nazad".

"SVI RUSI SU ODGOVORNI ZA OVAJ RAT" Kako je Navaljni uticao na odluku prve dame Ukrajine da odbije poziv Bajdena?

Foto: Tanjug/AP

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, sutra neće prisustvovati govoru američkog predsednika, Džoa Bajdena, o stanju nacije u Kongresu SAD, uprkos pozivu Bele kuće.

- Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući planiranu posetu deci iz sirotišta u Kijevu, nažalost, prva dama neće moći da učestvuje u događaju - rečeno je Politiku iz kabineta Zelenske.

Međutim, Vašington post (WP) je objavio da iza odluke Zelenske stoje i drugi razlozi. Prema njihovim izvorima, Zelenska je trebalo da sedi u blizini prve dame SAD, Džil Bajden, i Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru prošlog meseca.

Foto: Tanjug/AP

 

WP piše da je plan sedenja izazvao neprijatnost među ukrajinskim rukovodstvom, jer mnogi Ukrajinci ne vide Navaljnu i druge ruske disidente kao saveznike u borbi protiv ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Ukrajinci posebno negoduju zbog izjave Navaljnog da Krim nije tema koja ide "nazad-nazad", što je viđeno kao podrška ruskoj nelegalnoj aneksiji ukrajinskog poluostrva.

Navaljni je kasnije javno podržao obnovu granice 1991. i protivio se ruskoj invaziji. Na kraju je i Navaljna odbila poziv Bele kuće da prisustvuje Bajdenovom govoru, navodeći kao razlog umor. Čitava saga izazvala je negodovanje u Kijevu.

- Svet tvrdoglavo želi da Ukrajince i Ruse stavi rame uz rame, implicirajući da i jedni i drugi pate od Putinovog autoritarizma. Žrtva i agresor nisu jednaki. Tragedija porodice Navaljni nije ravna genocidu nad ukrajinskim narodom. Svi Rusi su odgovorni za ovaj strašni rat. Nisu to zaustavili - rekla je Irina Geraščenko, ukrajinska predstavnica iz opozicione političke partije Evropska solidarnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading