EKO-REVOLUCIJA U SVEMIRU: Drveni satelit spreman za borbu protiv zagađenja!

Autor:

Svet

17.02.2024

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drvo kao materijal za satelite: Revolucija u svemirskoj tehnologiji

EKO-REVOLUCIJA U SVEMIRU: Drveni satelit spreman za borbu protiv zagađenja!

Foto: pixabay.com


Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su revolucionaran korak u svemirskoj tehnologiji stvaranjem prvog satelita od drveta magnolije, nazvanog LignoSat. Ovaj inovativni potez ima za cilj smanjenje zagađenja u svemiru i otvara potpuno novu perspektivu u izradi svemirskih letelica.

Potencijal drveta kao građevinskog materijala za satelite

Testovi su pokazali da drvo magnolije pokazuje izuzetnu otpornost na svemirske uslove, što otvara mogućnost za širu primenu drvenih materijala u izradi satelita. Ukoliko LignoSat pokaže stabilnost u orbiti nakon lansiranja, postoji realna mogućnost da se drvo koristi kao građevinski materijal za više svemirskih letelica. Ovo bi predstavljalo značajan korak ka smanjenju ekoloških problema uzrokovanih tradicionalnim materijalima poput aluminijuma.

Ekološki aspekti korišćenja drveta umesto aluminijuma u svemirskim letelicama

Smatra se da bi prelazak sa aluminijuma na drvo kao osnovni materijal za satelite mogao značajno smanjiti ekološke probleme izazvane sagorevanjem aluminijuma pri ponovnom ulasku u atmosferu. Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji ukazalo je na ozbiljne posledice koje aluminijum može imati na ozonski omotač Zemlje i količinu sunčeve svetlosti koja prolazi kroz atmosferu. Korišćenjem drvenih satelita ovi ekološki problemi mogu biti značajno umanjeni, što predstavlja veliki korak ka očuvanju prirodne ravnoteže.

Ukratko, stvaranje LignoSat-a predstavlja prekretnicu u svemirskoj tehnologiji, otvarajući put ka većem korišćenju drveta kao građevinskog materijala za satelite, čime se potencijalno rešavaju ekološki problemi povezani sa tradicionalnim materijalima poput aluminijuma. Ovo otkriće može imati dalekosežne posledice za budućnost svemirskih istraživanja i očuvanja životne sredine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading