TRAMP JE KAŽNJEN SA 438 MILIONA DOLARA U MESEC DANA! Sudija otkriva neverovatne detalje presude

Autor:

Svet

16.02.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp kažnjen sa 438 miliona dolara u civilnim slučajevima

TRAMP JE KAŽNJEN SA 438 MILIONA DOLARA U MESEC DANA!  Sudija otkriva neverovatne detalje presude

Foto: Tanjug/AP


Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, suočio se sa najvećom kaznom do sada, kada ga je sudija Artur Engoron kaznio sa 355 miliona dolara zbog prevara u vezi sa vrednostima svojih nekretnina. Ova kazna se dodaje na prethodnih 83 miliona dolara koje je Tramp već osuđen da plati zbog klevete E. Džoan Kerol. Sveukupno, Tramp je kažnjen sa impresivnih 438 miliona dolara u proteklih četiri nedelje.

Trampu zabranjeno vođenje biznisa u Njujorku

Sudija Engoron je smatrao Trampa odgovornim za prevaru, zaveru, izdavanje lažnih finansijskih izveštaja i lažnih poslovnih zapisa. Takođe, zabranio mu je da obavlja funkciju direktora kompanije u Njujorku u naredne tri godine. Iako nije otišao toliko daleko da potpuno rasformira Trampovu organizaciju, Engoron je izdao oštar 93-strani stav koji je prikazao bivšeg predsednika kao nepokajanog i veoma sklonog ponovnom vršenju prevare.

Najveće kazne do sada

Kazne koje je Engoron izrekao protiv Trampa su najveće do sada. Tužilac Njujorka, Letitia James, zatražila je da se Trampu i ostalim optuženima izrekne kazna od 370 miliona dolara, optužujući ih za dugogodišnju prevaru u vezi sa uvećavanjem vrednosti Trampove imovine u finansijskim izveštajima. Engoron je utvrdio da su optuženi prevarom uštedeli oko 168 miliona dolara na kamatama, te je Trampu i njegovim kompanijama izrekao tu kaznu.

Sudija Engoron i bivši predsednik Donald Tramp

Engoron je takođe utvrdio da su Tramp i njegove kompanije odgovorne za 126 miliona dolara nezakonito stečene dobiti od prodaje zgrade Old Post Office u Vašingtonu, kao i za 60 miliona dolara profita od prodaje Ferry Pointa u Bronksu. Pored toga, Trampu je zabranjeno da obavlja funkciju direktora bilo koje pravne osobe u Njujorku u naredne tri godine.

Engoronova kritika Trampovog svedočenja

Engoron je bio kritičan prema Trampovom svedočenju na sudu, ističući da je Tramp retko odgovarao na postavljena pitanja i često je davao dugotrajne, irelevantne govore o pitanjima koja su daleko van obuhvata suđenja. Takođe, sudija je istakao da je njegovo odbijanje da odgovori na pitanja direktno ozbiljno narušilo njegovu verodostojnost.

Trampu zabranjeno vođenje biznisa u Njujorku

Iako je sudija Engoron ranije izdao presudu o rasformiranju Trampovih poslovnih sertifikata, na kraju je odustao od te odluke i umesto toga postavio dva nezavisna nadzornika koji će nadgledati kompaniju u narednom periodu. Takođe, naložio je postavljanje nezavisnog direktora usaglašenosti u Trampovoj organizaciji, o trošku kompanije.

Bivši advokat Trampa i njegov "istinit" iskaz

Sudija Engoron je priznao da je svedočenje bivšeg advokata i "fiksera" Trampa, Majkla Cohena, bilo teatralno, ali je ipak smatrao da je Cohena svedočenje bilo verodostojno. Iako je svedočenje bilo kompromitovano njegovim ranijim priznanjem krivice za krivokletstvo u drugom slučaju, sudija je verovao Cohenu kada je svedočio da "Tramp nije izričito naredio da obrne inženjering finansijskih izveštaja, već mu je naredio da to učini neizravno, svojim 'mafijaškim glasom'.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading