STIGLI PRVI REZULTATI ANKETE PRED IZBORE U RUSIJI: Poznato koliko bi građana zaokružilo Putina da se danas glasa!

Autor:

Svet

11.02.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina građana Rusije bi izrazilа podršku aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu ukoliko bi se predsednički izbori održali danas, pokazuju rezultati nedavno sprovedene ankete koju je sproveo VTsIOM.

STIGLI PRVI REZULTATI ANKETE PRED IZBORE U RUSIJI: Poznato koliko bi građana zaokružilo Putina da se danas glasa!

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Sociolozi napominju da se veliki broj ruskih građana planira aktivno uključiti u izborni proces, s obzirom na to da skoro 62 odsto učesnika ankete izjavljuje da će sigurno izaći na izbore.

Četrnaest procenata ispitanika izražava spremnost da glasa, dok četiri odsto smatra da najverovatnije neće izaći na birališta. 7 procenata je decidirano izjavilo da sigurno neće glasati, dok je 12 odsto ispitanika još uvek neodlučno u svojim izbornim odlukama.

Među onima koji su potvrdili da će izaći na izbore, čak 75 procenata njih izrazilo je nameru da podrži Vladimira Putina kada bi se izbori održavali ove nedelje.

Na drugom mestu našao se kandidat "Novih ljudi" Vladislav Davankov, za koga je 5 odsto ispitanika spremno da glasa. Treće mesto dele Leonid Slucki iz LDPR-a i Nikolaj Haritonov iz Кomunističke partije Ruske Federacije, koji su dobili po 4 posto podrške.

Dodatna 2 odsto ispitanika priznaju da će doći i precrtati svoj glasački listić.

Treba napomenuti da 8 odsto ispitanika nije dalo precizan odgovor za koga će glasati na predstojećim izborima u Rusiji.

Sverusko istraživanje sprovedeno je 8. februara korišćenjem telefonskih ispitivanja među Rusima starijim od 18 godina. Uzorak se sastojao od 1.600 ljudi, pišu RIA Novosti.

Boris Nadeždin diskvaklifikovan iz izborne trke

Podsetimo, 8. februara je objavljeno da će četiri kandidata učestvovati na izborima za predsednika Rusije u martu, izjavila je predsednica ruske Centralne izborne komisije (CIK) Ela Pamfilova.

Ona je rekla da je CIK zvanično registrovala kao kandidate nezavisnog kandidata Vladimira Putina i predstavnike parlamentarnih partija Leonida Sluckog (LDPR), Vladislava Davankova (Novi ljudi) i Nikolaja Haritonova (Komunistička partija Ruske Federacije).

Pamfilova je tom prilikom rekla da je završen određeni ciklus i da će na glasačkom listiću biti imena četiri kandidata pošto je CIK na sednici odbio registraciju Borisu Nadeždinu, Sergeju Malinkoviču, Anatoliju Bataševu i Radi Ruskoj.

Nadeždin je najavio da će se žaliti na tu odluku Vrhovnom sudu.

Ruska Centralna izborna komisija u četvrtak je diskvalifikovala Borisa Nadeždina iz kandidature na martovskim izborima zbog, kako je rekla, grešaka u potpisima.

Nadeždin, koji se kandidovao na listi male stranke desnog centra Građanska inicijativa, predao je 100.000 potpisa potrebnih za registraciju prošle sedmice.

Međutim, Centralna izborna kosmisija Rusije ne toleriše grešku veću od 5 posto.

Savet Federacije zakazao je predsedničke izbore u Rusiji za 17. mart 2024. godine. Glasanje će trajati tri dana odnosno od 15, 16. i 17. marta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading