U TRSTU ZABELEŽEN FENOMEN KOJI NIJE VIĐEN 25 GODINA! Mladi u čudu - ne mogu da veruju šta se dogodilo! (FOTO)

Autor:

Svet

01.02.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je ovaj retki fenomen, nepoznat mlađim generacijama, ali često doživljavan generacijama iz vremena hladnijih zima.

U TRSTU ZABELEŽEN FENOMEN KOJI NIJE VIĐEN 25 GODINA! Mladi u čudu - ne mogu da veruju šta se dogodilo! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Led

Svi koji su bili budni juče rano ujutru u Trstu mogli su svedočiti prizorima koje ovaj grad nije video u poslednjih 25 godina - formirao se tanak sloj leda iznad nivoa mora.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je ovaj retki fenomen, nepoznat mlađim generacijama, ali često doživljavan generacijama iz vremena hladnijih zima. Tanak sloj leda pojavio se iznad nivoa mora šireg područja Tršćanskog zaliva, prema izveštaju Primorskog dnevnika koji prenose tamošnji mediji.

 

 

Sličan događaj, u nešto većem obimu, zabeležen je pre 25 godina, 25. januara 1999. tada su niske temperature zahvatile tršćanski kraj, dostigavši svega nekoliko stepeni iznad nule.

Meteorolog Darko Bradasi objašnjava da se trenutno iznad ovog područja nalazi čvrst anticiklon s veoma toplim visinskim vazduhom. Radiosonda iz Rivolta je odredila nultu izotermu (tačku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć, što rezultira veoma stabilnom atmosferom i temperaturnim preokretom. Meteorološka opservatorija regionalne ekološke agencije Arpa izmerila je u sredu ujutru 3,4 stepena Celzijusa na pristaništu u Trstu. Bradasi dodaje da je tanji sloj magle igrao ključnu ulogu, zadržavajući se nad morem, blokirajući sunčeve zrake i povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, uz vrlo mirno more.

- Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnijih vetrova, vrlo je verovatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stepeni niže nego na visini od oko dva metra gde su postavljeni zvanični termometri - objasnio je Bradasi, piše Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading