KIM SE NE SMIRUJE: Severna Koreja ispalila KRSTAREĆE RAKETE u Žuto more! Ovo je jedini razlog provokacije

Autor:

Svet

24.01.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni vođa Kim Džong Un poslednjih nedelja intenzivno radi na tome da narodu pokaže kako zemlja kojom upravlja ima neprijatelje sa svih strana

KIM SE NE SMIRUJE: Severna Koreja ispalila KRSTAREĆE RAKETE u Žuto more! Ovo je jedini razlog provokacije

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ispalila je nekoliko krstarećih projektila u Žuto more, danas oko 7 sati ujutru po lokalnom vremenu, saopštio je Združeni štab oružanih snaga Južne Koreje.

Veruje se, kako prenosi Kjodo, da je to bio prvi put da je Severna Koreja izvršila testiranje krstarećih raketa od septembra prošle godine, kada su državni mediji dan posle lansiranja, 2. septembra, preneli da je Pjongjang probno ispalilo dve krstareće rakete dugog dometa u okviru vežbe taktičkog nuklearnog udara.

Napetosti između Severne i Južne Koreje rastu, otkako je početkom meseca, Pjongjang tri dana uzastopno ispalio baraž artiljerijskih granata u blizini sporne zapadne pomorske granice sa Južnom Korejom, dok je Seul, sa druge strane, u znak odmazde, izveo vojnu vežbu.

Lansiranja projektila usledila su nekoliko dana nakon što je Pjongjang u petak, 19. januara, sproveo testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja Haeil-5-23 u znak protesta protiv prethodno održanih zajedničkih pomorskih vojnih vežbi Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Polovinom ovog meseca, 14. januara Severna Koreja lansirala je novu "hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo, a dva dana kasnije, lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao je na reviziju Ustava kako bi se Južna Koreja definisala kao "neprijateljska zemlja broj jedan" i da se, kako su preneli tada severnokorejski državni mediji, utvrdi posvećenost "potpunoj okupaciji" južnokorejske teritorije u slučaju rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading