RAMPA ZA NEONACISTE: Država im ŠEST GODINA neće dati ni dinar! Nova poruka vlasti ubila ih je u pojam

Autor:

Svet

23.01.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prvi slučaj u zemlji da vlast nije želela, ne želi i neće želeti da na bilo koji način ponudi finansijsku pomoć jednoj stranci

RAMPA ZA NEONACISTE: Država im ŠEST GODINA neće dati ni dinar! Nova poruka vlasti ubila ih je u pojam

Foto: youtube.com/die heimat

Nemačka je odlučila da ekstremno desnoj stranci Domovina (Die Heimat) uskrati bilo kakvu finansijsku pomoć. I to na period od čak šest godina.

Stranka više neće moći da dobija donacije od porezne osnovice, odlučio je Ustavni sud u Karlsrueu.

"Ova stranka je prešla granicu pukog odbacivanja ustavnog poretka Nemačke, već se protiv ovog poretka aktivno i bori", stoji u obrazloženju Ustavnog suda.

Stranka Die Heimat je prva stranka kojoj je uskraćena mogućnost državnog finansiranja, a istovremeno su ukinute i olakšice za donatore ovoj stranci.

Stranka nije zvanično reagovala, ali je putem društvenih mreža danas u prepiskama sa drugim simpatizerima priznala da ovo nije očekivala.

Radi se o nekadašnjoj Nacionalno-demokratskoj stranci Nemačke (NPD) protiv koje je pred Ustavnim sudom vođen proces zabrane koji je 2017. odbijen pod obrazloženjem da se radi o stranci koja deluje protivustavno ali je premala da bi zaista mogla da ugrozi ustavni poredak.

Ustavni sud je zaključio kako se stranka ne zabranjuje ali je zakonodavcima ostavio mogućnost uvođenja zakona koji bi omogućio da se NPD-u, koji se od 2023. naziva Die Heimat, uskrate finansije.

Ukidanje finansiranja stranci Domovina nateralo je javnost, pa i delove vlasti da počnu sa raspravom oko odnosa prema kontroverznoj ali i jako popularnoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) koja takođe desnim delovanjem ponekad ugrožava sistem i pravo u Nemačkoj.

AfD ima čak 22 posto podrške među Nemcima. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozdravila je presudu Ustavnog suda.

"Današnja presuda odašilje jasnu poruku: demokratska država ne finansira neprijatelje ustava“, rekla je Fezer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading