USTANAK KONZERVATIVACA PROTIV DŽONSONA PROPAO! Sprečeno zatvaranje vlade!

Autor:

Svet

18.01.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desničarski članovi "Slobodnog kongresa" pokušali su da nateraju predsednika Doma, Majka Džonsona, da priloži H.R. 2, republikanski zakon o granici, uz ovaj dogovor, ali je Džonson pružio otpor.

USTANAK KONZERVATIVACA PROTIV DŽONSONA PROPAO! Sprečeno zatvaranje vlade!

Foto: Tanug/AP

Predlog zakona o privremenom finansiranju vlade, poznat kao CR, usvojen je u Predstavničkom domu SAD, čime se finansiranje vlade produžava do 1. marta za četiri agencije i do 8. marta za ostalih osam. Ovaj pristup, poznat kao "stepenasto" finansiranje, ima za cilj da podstakne zakonodavce da usvoje 12 posebnih zakona o finansiranju svake agencije vlade umesto jednog velikog zakona o finansiranju.

Desničarski članovi "Slobodnog kongresa" pokušali su da nateraju predsednika Doma, Majka Džonsona, da priloži H.R. 2, republikanski zakon o granici, uz ovaj dogovor, ali je Džonson pružio otpor. Umesto toga, oslonio se na glasove demokrata kako bi nadoknadio defektore iz redova republikanaca, dok se snegom zahvaćeni D.C. priprema za oluju.

Rešenje "stepenastog" finansiranja

Odluka o "stepenastom" finansiranju predstavlja zanimljiv pristup rešavanju problema finansiranja vlade. Umesto jednog velikog zakona o finansiranju, ovaj pristup podrazumeva 12 pojedinačnih zakona, što bi moglo da doprinese većoj transparentnosti i preciznijem finansiranju svake agencije.

Pritisak konzervativnih republikanaca

Pobuna konzervativnih republikanaca protiv predsednika Doma, Majka Džonsona, predstavlja značajan politički događaj. Njihovi pokušaji da prisile Džonsona da priloži H.R. 2 uz predlog zakona o privremenom finansiranju nagoveštavaju unutrašnje političke tenzije unutar republikanske stranke.

Neophodnost demokratskih glasova

Odluka predsednika Doma, Majka Džonsona, da se osloni na glasove demokrata kako bi osigurao usvajanje predloga zakona o privremenom finansiranju, ističe potrebu za prekograničnom saradnjom i kompromisom između političkih stranaka radi postizanja ciljeva. Ovo takođe ukazuje na fragmentaciju unutar republikanske stranke i potrebu za traženjem podrške van sopstvenih redova.

Dom je usvojio zakon o privremenom finansiranju vlade kako bi izbegao rok od manje od 24 sata, i to uprkos snažnom protivljenju tvrdih konzervativaca.


Nastavno finansiranje, ili CR, finansira vladu na nivou budžetske 2023. godine, koju je odredila predsednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, do 1. marta za četiri agencije i do 8. marta za ostalih osam. Mera je usvojena sa 314 glasova za i 108 protiv, pri čemu su se demokrate pridružile republikancima kako bi je sproveli do kraja.

Takozvani "stepenasti" pristup treba da podstakne zakonodavce da usvoje 12 odvojenih zakona kako bi finansirali svaku agenciju vlade, umesto jednog velikog omnibusa.

Desničarski Freedom Caucus, poznat po svojim tvrdim stavovima, pokušao je da primora predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da pridruži H.R. 2, republikanski tvrdi zakon o granici, uz dogovor - što bi dovelo do zatvaranja vlade.


Predsednik Freedom Caucus-a, Bob Gud iz Virdžinije, izjavio je da je besan na predsednika Predstavničkog doma zbog usvajanja CR-a bez odredbi o granici i zapretio da će blokirati druge zakone koje predvode republikanci u budućnosti.

Oštroumnici čak su predložili da bi radije doveli do zatvaranja vlade kako bi tražili odredbe o bezbednosti granice.

Politika finansiranja vlade: Odlaganje odluke o budžetu
 

Chip Roy je jadikovao u pokušaju da ubedi svoje kolege da glasaju "ne" na CR, tvrdeći da trošimo novac koji nemamo.

Međutim, Johnson se opirao, umesto toga oslanjajući se na glasove demokrata da nadoknade defektore iz redova Republikanske stranke dok se snegolovac približava Vašingtonu, a zakonodavci žure da napuste grad.

Senat je ranije usvojio nastavak finansiranja sa 77 prema 18 glasova.

CR će omogućiti puno finansiranje vlade barem do 1. marta, dajući zakonodavcima vreme da dogovore sporazume o 12 pojedinačnih zakona o dodeli sredstava za svaku agenciju vlade.

Originalni rok za usvajanje zakona o finansiranju vlade za fiskalnu 2024. godinu bio je 30. septembar. Od tada su usvojena dva CR-a koja održavaju nivoe federalnog finansiranja na istom nivou koji je bio postavljen krajem 2022. godine.

I nakon što je produžen rok za finansiranje na manje od dva meseca od sada, House će sledeće nedelje otići na nedelju pauzu.

"House će ove nedelje biti u sednici samo dva dana, zašto?" napisao je republikanac Matt Rosendale iz Montane na X.
 

Politika finansiranja vlade: Izazovi i sukobi
 

Kao što je često slučaj u politici, odluke o finansiranju vlade nailaze na neslaganja i sukobe među političarima. Naime, dok se snegolovac približava Vašingtonu, zakonodavci su u žurbi da napuste grad, što dodatno komplikuje donošenje odluka o finansiranju.


Nekoliko republikanaca, poput Chip Roy-a i Matt Rosendale-a, izrazili su svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom i pokušali su da ubede svoje kolege da glasaju protiv CR-a. S druge strane, Johnson se oslonio na glasove demokrata kako bi osigurao prolazak CR-a, ignorišući otpor unutar sopstvene stranke.

Ovo ponovno odlaganje donošenja odluka o budžetu stvara dodatnu političku napetost, dok se originalni rokovi za finansiranje vlade stalno pomeraju, ostavljajući agencije vlade u neizvesnosti.

 

Reakcije na Predloženi Dogovor o Budžetu
 

Republikanska frakcija slobodnih poslanika (Freedom Caucus) odlučno stoji iza svoje odluke da glasa protiv predloženog dogovora o budžetu, ističući da američki narod nije dao većinu republikancima u Predstavničkom domu kako bi se nastavile politike Nensi Pelosi i Džoa Bajdena. Ova frakcija, koja broji oko 50 članova, istakla je da je predloženi dogovor zapravo pokušaj da se kupi vreme za usvajanje godišnjeg budžeta koji bi povećao nivo potrošnje Pelosi i verovatno sačuvao Bajdenove politike.
 

Protivljenje "D.C. Kartela"
 

Oštra retorika koja se koristi u ovim izjavama ukazuje na duboko protivljenje prema onome što frakcija naziva "D.C. Kartelom", aludirajući na političke snage u prestonici koje, prema njihovom mišljenju, forsiraju nastavak politika Bajdena i Pelosijeve uprkos suprotstavljanju članova Kongresa. Ova terminologija ukazuje na sukob između različitih političkih struja, pri čemu Freedom Caucus jasno stavlja do znanja svoj stav.
 

Granica ili Vlada
 

Jedan od ključnih zahteva koji se iznosi u ovoj situaciji jeste zaustavljanje ilegalne imigracije kroz zatvaranje granice ili čak obustavljanje rada vlade. Ova odlučna retorika pokazuje da članovi Freedom Caucus-a stoje čvrsto u svojoj predanosti prema ovoj politici i spremni su da preduzmu radikalne korake kako bi istakli svoj stav.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading