ISPRAVKA! Kineski naučnici nisu stvorili novi smrtonosni kovid!

Autor:

Svet

17.01.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je 17. januara 2024. godine objavio tekst pod nazivom "Kinezi razvili mutirani virus korone, smrtnost 100 odsto! Ubio miševe za svega osam dana! Doktori frapirani: Zaustavite ovo ludilo!", koji je portal Raskrinkavanje ocenio kao dezinformaciju, a tvrdnju da je 100 odsto smrtonosan za humanizirane miševe kao manipulisanje činjenicama.

ISPRAVKA! Kineski naučnici nisu stvorili novi smrtonosni kovid!

Foto: Tanjug/AP

Kineski naučnici upozorili na novu varijantu korone

Originalnu analizu možete pogledati na linku Raskrinkavanje - Kineski naučnici nisu “stvorili” novi smrtonosni Covid

Naime, portal Republika je objavio da su kineski naučnici stvorili novi soj Covid-19, i da je nedavno sprovedeno istraživanje kineskih naučnika izazvalo zabrinutost zbog potencijalnih rizika povezanih sa novo razvijenim mutiranim sojem virusa COVID-19.  Međutim, to je dezinformacija. 

Šta su činjenice? 

Izvor članka Alternativne televizije i prenošenja u kojem se tvrdi da su kineski naučnici stvorili novi virus koji je 100% smrtonosan tekst je portala Firstpost koji je objavljen 15. januara 2023. godine. Za neke od ostalih članaka izvor je bio tekst New York Posta koji je objavljen 17. januara 2024. godine. 

Suprotno tvrdnjama koje se nalaze u većini analiziranih članaka, kineski naučnici nisu stvorili “novi koronavirus” ili novi soj Covid-19. U preprint verziji studije (pre recenzije), deset naučnika iz Pekinga i Nanjinga u Kini objavili su rezultate testiranja virusa iz porodice koronavirusa na laboratorijskim miševima. Ova verzija studije objavljena je 4. januara 2024. godine. Kako navodi PolitiFact u članku objavljenom 26. januara 2024. godine, istraživači su radili s drugačijim tipom koronavirusa naziva GX_P2V, tačnije s kloniranim virusom. U studiji je navedeno da je ova vrsta koronavirusa otkrivena kod pangolina 2017. godine, prije otkrića virusa SARS-CoV-2 i pandemije Covid-19 u 2020. godini. 

Klon tog koronavirusa jeste usmrtio sva četiri miša koja su mu bila izložena u kineskom istraživanju, međutim, istraživači tvrde da ovo ne znači da bi bio smrtonosan za ljude, kako je naveo i fact-checking portal Verify u članku objavljenom 1. februara 2024. godine. 

Dakle, kineski naučnici proveli su studiju u kojoj su klonirali jedan od koronavirusa, ali ne soj Covid-19. Ovaj virus sličan je virusu SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19, ali koronavirusi su velika porodica respiratornih virusa i uzrokuju simptome i bolest kod ljudi i životinja. Kako PolitiFact navodi u svojoj analizi, stručnjaci kažu da GX_P2V nije soj ili mutacija Covid-19, iako jeste sličan. 

Portal Republika se izvinjava čitaocima zbog dezinformacija i manipulisanja činjenicama.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading