NOVI SIMPTOMI KORONE SU MISTERIJA! Kovid 19 se sada ispoljava DRUGAČIJE

Autor:

Vesti

03.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gubitak ukusa i mirisa je retkost, pojavili se problemi sa spavanjem, anksioznost...

NOVI SIMPTOMI KORONE SU MISTERIJA! Kovid 19 se sada ispoljava DRUGAČIJE

Foto: Profimedia

Lekari su u rebusu: pojavili se novi simptomi koronavirusa i sada je definitivno nemoguće bez testiranja (na koje se retko ko odlučuje) proceniti da li je u pitanju zaista KOVID-19 ili se radi o gripu ili običnoj prehladi, koja će proći očas posla.

I, mada deluje da se oko ovoga više niko ne uzbuđuje, baš i nije tako s obzirom na to da ima dosta ljudi koji su teško preležali koronu prethodnih godina i nije im nimalo svejedno da li će je dobiti ponovo. Neki i po drugi, treći ili četvrti put.

Gubitak ukusa i mirisa nekada je bio jedan od glavnih pokazatelja da ste možda zaraženi virusom KOVID-19, ali kako se novi soj, poznat kao JN.1 (potomak poznatog omikrona) sve više širi (najviše se proučava u Velikoj Britaniji), umesto toga počinju da se javljaju novi neobični simptomi.

Najnovije istraživanje britanske kancelarije za nacionalnu statistiku, zasnovan na uzorcima od više od 27.000 ljudi, koji su obrađeni između 7. i 13. decembra, otkrilo je da je gubitak mirisa ili ukusa prijavljen samo kod tri odsto, odnosno dva odsto ispitanika.

Kašalj ostaje uobičajeni pokazatelj (gotovo 23 odsto), a curenje nosa ili kijanje je najčešće prijavljen simptom (31 odsto i 30 odsto), ali su pojedinci takođe prijavljivali glavobolje (20 odsto), slabost ili umor (19 odsto), bolove u mišićima (gotovo 16 odsto) i bol u grlu (13 odsto).

Foto: shutterstock

Čovek kašlje

Pored toga, najviše iznenađuje to što su česti simptomi koji su se pojavili problemi sa spavanjem i briga ili anksioznost. Obe stvari su prijavljene kod oko 10 odsto ispitanika.

Najnoviji podaci agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije navode da je procenjena prevalencija koronavirusa u Engleskoj i Škotskoj do 13. decembra bila 4,2 odsto - što znači da bi otprilike jedna od 24 osobe mogla biti pozitivna na KOVID-19 u svakom trenutku.

Izmenjeni simptomi, kažu lekari, mogu se pripisati velikoj stopi imuniteta u populaciji, do koje su doveli vakcinacija i prethodne infekcije.

Najčešći simptomi

1. Curenje nosa  31%
2. Kijanje  30%
3. Kašalj  23%
4. Glavobolje  20%
5. Slabost ili umor  19%
6. Bol u mišićima  16%
7. Bol u grlu  13%
8/9. Problemi sa snom  10%
8/9. Anksioznost  10%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Gordana

03.01.2024 19:04

Kosmarni snovi i uzasna anksioznost.Spavam i u panici .A izgubila miris i ukus.