CRKVA IZBACUJE SVEŠTENIKA UBOG SUPROTSTAVLJANJA PUTINU: Čitao molitvu za mir umesto pobede

Autor:

Svet

14.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveštenik izbačen iz Ruske pravoslavne crkve zbog odbijanja molitve

CRKVA IZBACUJE SVEŠTENIKA UBOG SUPROTSTAVLJANJA PUTINU: Čitao molitvu za mir umesto pobede

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP


Istaknuti sveštenik Aleksej Uminski biće izbačen iz Ruske pravoslavne crkve jer je odbio da pročita molitvu u kojoj se traži od Boga da vodi Rusiju do pobede nad Ukrajinom. Odluka je prosleđena na odobrenje patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske crkve koji je snažan pristalica predsednika Vladimira Putina.

**Presuda i reakcije**

Crkveni sud je u subotu objavio presudu koja naređuje izopštenje Alekseja Uminskog iz svešteničkog reda zbog kršenja svešteničke zakletve. Ova presuda pokazuje kako crkva potiskuje unutrašnje neslaganje dok podržava Putina i njegovu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

**Molitva za Svetu Rusiju**

Sud je naveo da je Uminski prekršio zakletvu odbijajući da pročita "Molitvu za Svetu Rusiju", koju je Kiril učinio obaveznom na bogosluženjima. Ova arhaična molitva, koju je Kiril prvi pročitao 25. septembra 2022. godine, poziva Boga da pomogne "svom narodu" i daruje pobedu "svojom silom".

**Reakcije i kažnjavanje drugih sveštenika**

Desetine ruskih pravoslavnih sveštenika su kažnjene zbog osporavanja stavova crkve o ratu, na primer čitanjem molitvi za mir umesto za pobedu. Međutim, Uminski je bio najistaknutija žrtva do sada.

**Uminski kao sveštenik i njegovo delovanje**

Aleksej Uminski je služio 30 godina kao sveštenik u Crkvi Svete Trojice u Moskvi pre nego što je otpušten. Bio je poznat po svom humanitarnom radu za umiruću decu i odrasle, a služio je čak i na sahrani bivšeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova 2022. godine.

**Stav Uminskog o jeziku rata**

U intervjuu prošlog novembra, Uminski je istakao da jezik rata i specijalnih vojnih operacija ni na koji način nisu kompatibilni sa crkvenom liturgijom. Njegovo odbijanje da pročita spornu molitvu jasno pokazuje njegovu suprotstavljenost crkvenoj podršci Putinovoj politici prema Ukrajini.

Ova situacija jasno pokazuje da unutrašnje neslaganje u ruskoj pravoslavnoj crkvi nailazi na oštru reakciju i kažnjavanje, a istovremeno baca svetlo na kompleksne odnose između crkve, politike i vojnih dešavanja u regionu.

(B92)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading