TRAMP OPASNO PROFITIRAO KAO PREDSEDNIK: Evo koliko su para njegova preduzeća dobila iz inostranstva

Autor:

Svet

04.01.2024

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski zvaničnici potrošili su najveću sumu novca, 5,6 miliona dolara u Tramp Taueru i u dva hotela bivšeg predsednika u Vašingtonu i Las Vegasu

TRAMP OPASNO PROFITIRAO KAO PREDSEDNIK: Evo koliko su para njegova preduzeća dobila iz inostranstva

Foto: Tanjug/AP

Preduzeća povezana sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom primila su najmanje 7,8 miliona dolara iz 20 različitih zemalja tokom njegovog mandata, navodi se u izveštaju nadležnog odbora Predstavničkog doma.

"Ove zemlje su, često raskošno, trošlie na stanove i hotelske boravake u objektima u vlasništvu Donalda Trampa, lično obogaćujući predsednika dok je on donosio spoljnopolitičke odluke povezane sa njihovim političkim ciljevima sa dalekosežnim posledicama za Ameriku", navedeno je u izveštaju istražitelja u odboru u kojem demokrate imaju većinu.

Među tim zemljama nalaze se Turska, Malezija, Kuvajt, Kina, Saudijska Arabija i DR Kongo, prenosi Rojters.

Kineski zvaničnici potrošili su najveću sumu novca, 5,6 miliona dolara u Tramp Taueru i u dva hotela bivšeg predsednika u Vašingtonu i Las Vegasu.

Kinu prate zvaničnici Saudijske Arabije i Kuvajta, koji su potrošili 615.422 dolara i 465.744 dolara u rezidencijama u Trampovom vlasništvu.

Kada je 2016. pobedio na predsedničkim izborima u SAD, Donald Tramp prepustio je upravljanje poslovima svojim sinovima, napravivši tako presedan jer se nije odrekao prethodnih poslova kada je ušao u Belu kuću.

Nedugo potom, Kongres je počeo da ispituje pitanje sukoba interesa i Trampova potencijalna kršenja klauzule Ustava SAD o naknadama, koja zabranjuje visokim funkcionerima da primaju poklone od stranih država, bez saglasnosti tog tela.

Istraga je dovela do dugotrajnog sudskog spora koji se završio nagodbom 2022. godine, kada je Trampova računovodstvena firma počela da dostavlja traženu dokumentaciju o primljenom novcu.

Izveštaj je razmatrao četiri nekretnine, manje od 1 odsto 558 korporativnih entiteta koje je Tramp imao direktno ili posredno kao predsednik.

Trampova računovodstvena firma nije obezbedila dokumente koji se odnose na najmanje 80 odsto Trampovih poslovnih subjekata, rekli su kongresni istražitelji.

Donald Tramp je vodeći kandidat na tekućim republikanskim stranačkim izborima i očekuje se da će se suočiti s predsednikom Džozefom Bajdenom na opštim izborima u SAD u novembru ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading