ISTORIJA JE ISPISANA: Visoki sud Izraela poništio zakon i šokirao vladu!

Autor:

Svet

01.01.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presedan u Izraelu, viši sud poništava kontroverzni zakon o pravosuđu

ISTORIJA JE ISPISANA: Visoki sud Izraela poništio zakon i šokirao vladu!

Foto: Tanjug/AP


Viši sud Izraela doneo je presedan odlukom da poništi zakon koji je ograničio sudski nadzor nad vladom, izazivajući kontroverze širom zemlje.

Ova odluka predstavlja prvi put u istoriji da je jedan od elemenata ustavnih osnovnih zakona poništen, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.


Deljenje mišljenja među sudijama

Nakon što je zakon elimisao sudsku upotrebu standarda "razumnosti", došlo je do podele među sudijama. Osam sudija je glasalo za poništavanje zakona, dok je sedam potvrdilo njegovu valjanost. Ova podela ukazuje na kompleksnost situacije i značaj odluke koju je doneo Viši sud.

Ovlašćenje suda da poništi osnovne zakone

Presudom Višeg suda utvrđena je tvrdnja da sud, u ograničenim okolnostima, ima pravo da poništi osnovne zakone, iako su oni osnov nadležnosti svih državnih institucija, uključujući i sud. Ovo donosi novu dimenziju uloge suda u odnosu na zakonodavnu vlast i postavlja pitanje granica ovlašćenja suda u donošenju ovakvih odluka.

Zakon o razumnosti i njegove posledice

Zakon o razumnosti, usvojen kao amandman na Osnovni zakon — Pravosuđe, zabranjivao je svim sudovima, uključujući i Viši sud, da razmatraju i donose odluke protiv vladinih i ministarskih odluka na osnovu sudskih standarda razumnosti. Ova kontroverzna reforma pravosuđa prošle godine izazvala je proteste širom zemlje, što dodatno naglašava značaj odluke Višeg suda da poništi ovaj zakon.

Ova odluka Višeg suda u Izraelu predstavlja važan korak u razumevanju odnosa između pravosudnog sistema i zakonodavne vlasti, te će sigurno izazvati dalje diskusije i analize u javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Presedan u Izraelu: Viši sud poništava kontroverzni zakon o pravosuđu

 

Komentari (0)

Loading