KRAJ RATA U GAZI NA POMOLU? Egipat predstavio plan za okončanje sukoba Izraela i Hamasa, OVO su detalji sporazuma!

Autor:

Svet

26.12.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O ovom mirovnom planu u tri faze pisali su brojni izraelski i svetski mediji, pozivajući se na različite zvaničnike i diplomatske izvore, međutim zvanični Kairo se još uvek o ovom predlogu nije oglasio.

KRAJ RATA U GAZI NA POMOLU? Egipat predstavio plan za okončanje sukoba Izraela i Hamasa, OVO su detalji sporazuma!

Foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Egipat je, prema nezvaničnim izvorima, ponudio trofazni plan koji bi mogao označiti kraj dugotrajnog sukoba između Izraela i Hamasa. Ipak, još uvek nije jasno da li će obe strane pristati na ovaj predlog.

Mirovni plan ima tri faze čiji bi završetak mogao da rezultira oslobađanjem talaca

Izraelski ratni kabinet se sastao u ponedeljak, fokusirajući se, između ostalog, na trenutne napore oslobađanja talaca, izjavio je izraelski zvaničnik za Si-En-En. Ipak, nije bilo potvrde da li se raspravljalo o egipatskom predlogu i njegovim detaljima.

Prema navodima političkog i spoljnopolitičkog analitičara američke televizije Baraka Ravida, egipatski plan ima tri faze čiji bi završetak mogao rezultirati oslobađanjem talaca i okončanjem sukoba.

U prvoj fazi, od Izraela se očekuje obustava vojnih dejstava na nedelju ili dve, kako bi Hamas puštao 40 talaca, među kojima su žene i deca. Druga faza obuhvata sporazum o razmeni tela militanata Hamasa za tela izraelskih talaca koje drži Hamas.

Treća faza plana predviđa opsežnu razmenu zarobljenika, gde bi Izrael vratio 6.000 palestinskih zatvorenika iz svojih zatvora u zamenu za preostale izraelske taoce, uključujući i vojnike, koje drži Hamas.

Zvanični stav Egipta još uvek nije saopšten

Hamas je prošle nedelje izjavio da palestinske frakcije neće pregovarati o razmeni zatvorenika dok Izrael ne okonča svoju vojnu operaciju u Gazi.

Konačno, treća faza plana uključuje okončanje rata, povlačenje Izraela iz Gaze i uspostavljanje tehnokratske vlade u Gazi koja neće biti povezana sa Hamasom i koja će dobiti podršku SAD, Egipta i Katara, izveštava Ravid.

Iako su brojni izraelski i svetski mediji izveštavali o ovom planu, zvaničan stav Egipta još uvek nije zvanično saopšten. Situacija ostaje dinamična dok se očekuje dalji razvoj događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading