KRAJ RATA ODMAH POSLE NOVE GODINE? Egipat miri Izrael i Hamas, obe strane spremne za OVA TRI KORAKA

Autor:

Svet

25.12.2023

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva faza predviđa humanitarnu pauzu u borbama u trajanju od sedam do deset dana tokom kojih bi Hamas oslobodio sve civilne taoce u zamenu za neke od Palestinaca koji su zatočeni u izraelskim zatvorima

KRAJ RATA ODMAH POSLE NOVE GODINE? Egipat miri Izrael i Hamas, obe strane spremne za OVA TRI KORAKA

Foto: Shutterstock

Izraelski mediji koji retko u poslednje vreme prenose informacije kada je potencijalni kraj rata u Gazi u pitanju, sada su objavili da je Egipat napravio plan koji bi mogle da private obe zaraćene strane.

Egipćani su skovali plan koji podrazumeva tri faze, a kako arapski mediji prenose, i Izrael i Hamas navodno su spremni da ih private.

Prva faza predviđa humanitarnu pauzu u borbama u trajanju od sedam do deset dana tokom kojih bi Hamas oslobodio sve civilne taoce u zamenu za neke od Palestinaca koji su zatočeni u izraelskim zatvorima, prenosi BBC.

Tokom druge faze, koja bi trajala nedelju dana, Hamas bi oslobodio sve ženske pripadnice izraelske vojske u zamenu za još palestinskih zatvorenika i razmenu leševa koje dve strane drže od 7. oktobra.

Poslednja, treća faza, trajala mesec dana, a tokom nje bi bili oslobođeni svi preostali taoci i određeni broj palestinskih zatvorenika, a Izrael bi povukao trupe iz Pojasa Gaze i obustavio sve vazdušne aktivnosti.

U pregovorima i primenjivanju sve tri faze navodno bi učestvovali SAD i Katar.

Hamas je saopštio da proučava predlog, ali nije zvanično potvrdio da je prihvatio sve faze.

Izrael je u međuvremenu na katoličko božićno jutro izveo retko žustre i snažne napade na Palestince u Gazi.

Tom prilikom ubijeno je 78 ljudi. Kako Palestinci navode, najviše žena i dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading