LAŽNI LISTIĆI, GLASAČI BEZ IMENA, A DVA KANDIDATA SU VEĆ UBIJENA! U ovoj zemlji se održavaju NIKAD OPASNIJI izbori

Autor:

Svet

20.12.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na nekim biralištima pojavili su se lažni listići iza kojeg su se krili kandidati sumnjive prošlosti

LAŽNI LISTIĆI, GLASAČI BEZ IMENA, A DVA KANDIDATA SU VEĆ UBIJENA! U ovoj zemlji se održavaju NIKAD OPASNIJI izbori

Foto: Tanjug/Strahinja AĆIMOVIĆ

Demokratska Republika Kongo dobiće narednih dana odgovore na pitanja ko će ih predvoditi u narednom periodu i ko će ući u parlament.

U ovoj zemlji, nenaviknutoj na političke slobode i demokratiju, sam uvod u izbore bio je pakleno težak, naročito za stanovnike kojih ima jako mnogo.

U Buniji, nemirnom istočnom Kongu i u glavnom gradu Kinšasi glasanje je počelo s kašnjenjem jer izborni materijal nije stigao na neka glasačka mesta.

Na nekim biralištima pojavili su se lažni listići iza kojeg su se krili kandidati sumnjive prošlosti.

U Gomi i Beni neki birači jutros su muku mučili da pronađu svoja imena na glasačkim popisima.

"Prošli (izbori) nisu bili ovakvi. Mogli smo da pronađemo svoja imena prema abecednom redu, ali ovaj put pokušaj provere imena nekima od nas koji nisu dovoljno učeni zadaje muke. Ako ne dobijemo pomoć, ići ćemo kući", frustrirano je rekao stanovnik Kahindo Kačotjo.

Iako je izborna komisija dala sve od sebe da opšti izbori proteknu u fer igri, to se sada svakako ne može reći nakon informacije da su dva kandidata za poslanike – ubijena!

Predsednik Feliks Čisekedi takmiči se protiv dvadesetak opozicionih protivkandidata u nadi da će u drugom mandatu voditi tu mineralima bogatu, ali siromašnu zemlju.

"Zamolio sam vas da mi date snage da nastavim posao koji smo započeli", rekao je Čisekedi na svom poslednjem skupu u ponedeljak obećavši da će proširiti politiku besplatnog obrazovanja ako bude izabran.

Na kocki nije samo legitimitet sledeće vlade. Izborni sporovi u Kongu često izazivaju nasilne nemire s potencijalno dalekosežnim posledicama.

Kongo je treći najveći svetski proizvođač bakra i najveći proizvođač kobalta, komponente baterije potrebne za prelaz na čistu energiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading