TAJVAN BIRA IZMEĐU KINE I AMERIKE: Građani pacifičkog ostrva u januaru glasaju za novog predsednika i parlament

Autor:

Svet

16.12.2023

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća DPP tvrdi da će Kinezi građanima uzeti kuće i zemlju, opozicija poručuje da samo ona može sprečiti rat s moćnim susedom.

TAJVAN BIRA IZMEĐU KINE I AMERIKE: Građani pacifičkog ostrva u januaru glasaju za novog predsednika i parlament

Foto: Tanjug/AP

Jedni od najnapetijih izbora koji nas očekuju u 2024. jesu oni na Tajvanu. Stanovnici ovog ostrva već 13. januara izaći će na birališta, gde će se opredeliti kojem će se carstvu privoleti, kineskom ili američkom. Naime, Tajvanci će birati predsednika i parlament, ali koliko su oni zainteresovani u kom političkom pravcu će nadalje ići njihova zemlja, ništa manje interesovanje nije ni kod dve najjače supersile planete - SAD i Kine.

Naime, Amerikanci i Kinezi već osmu deceniju odmeravaju mišiće oko Tajvana, za koji Kina smatra da je neotuđivi deo njene teritorije, dok SAD, koje su samo jedna od 12 država koja priznaje nezavisnost zvaničnom Tajpeju, u više navrata naglašavale da su spremne da ga brane ukoliko bi Kina pokušala vojno da ga zauzme.

Oko samih izbora Peking i Vašington su već počeli s razmenom teških reči. Kina je pozvala SAD da "prestanu da se mešaju" u izbore na Tajvanu.

- Izbori na Tajvanu su čisto unutrašnje pitanje Kine, koja ne dozvoljava strano mešanje - rekla je portparolka kineske kancelarije odgovorne za poslove Tajvana Žu Fenglijan.

Ona je podsetila da je na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku američki predsednik Džo Bajden ponovio da njegova zemlja ne podržava nezavisnost ostrva i pozvala SAD da ispoštuju svoja obećanja.

Na drugoj strani, upravo Žuova je optužena za mešanje u tajvanske izbore. U novembru su tajvanski tužioci rekli da istražuju potencijalno mešanje Komunističke partije Kine, dodajući da su preduzeli mere da se tome suprotstave.

Što se tiče samih izbora, na jednoj strani je vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP) i njen predsednički kandidat Vilijam Laj, aktuelni potpredsednik, koji favorizuju najbliže moguće veze sa SAD, što vide kao način da se očuva odvojeni status Tajvana od Kine.

Ankete na strani vladajućeg DPP

Prema decembarskim predizbornim anketama, kandidat vladajuće stranke koji se zalaže za dalje odvajanje od Kine i približavanje SAD ima podršku 36 odsto birača, iza Kuomitanga staće 32 odsto građana Tajvana, dok narodnjaci mogu da računaju na oko 22 odsto podrške. Za nezavisnog kandidata Terija Goua bi u ovom trenutku glasalo devet odsto.

Na drugoj strani su dve najveće opozicione stranke - Nacionalistička partija poznatija kao Kuomitang i Narodna partija, koje se zalažu za nastavak pregovora s Kinom i nalaska mirnog rešenja buduće koegzistencije s najbližim susedom. Ono što je problem jeste to što ove dve stranke nisu uspele da se dogovore o zajedničkoj platformi za predstojeće izbore. Problem je izbio oko toga koja će stranka dati predsedničkog kandidata.

Kuomitang je predložio Hou Juiha, dok su narodnjaci stali iza Ko Venjea. Ova trvenja u opoziciji dovela su do situacije da je tako Vilijam Laj iz vladajućeg DPP glavni favorit za pobedu.

Predizborna atmosfera je dosta napeta, a kandidati plaše glasače mogućnošću da pobedi druga strana.

Govoreći na predizbornom skupu u Novom Tajpeju, Laj je rekao da bi, ako Tajvan prihvati da je deo Kine, to značilo da je izgubio svoj suverenitet.

- Bez ikakvog suvereniteta, nećete imati vlasništvo nad svojom zemljom, svojim domovima - rekao je Laj.

Ho Juih, predsednički kandidat Kuomitanga, rekao je svojim pristalicama da je glas za Laija i DPP glas za rat i da samo on može doneti mir.

Si mora da interveniše

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping mora da interveniše na Tajvanu jer ne želi da ga izgubi, rekao je za Radio Slobodna Evropa Lobsang Sangaj, bivši predsednik Vlade Tibeta u egzilu (2011-2021), a sada profesor na Harvardu.
- Mnogi ljudi govore o tome zašto Si Đinping želi Tajvan. Jednostavno, on ne želi da bude taj koji će ga izgubiti. U protivnom, to bi ohrabrilo druge susedne zemlje da kažu da Kina nije tako moćna, a Si Đinping nije nepobediv, koliko su se plašili - rekao je Sangaj za Slobodnu Evropu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading