MEDVEDEV NAJSTRAŠNIJE NAPAO RUSKE PISCE-IZDAJNIKE: "Nek' književni izrodi umru od gneva u tuđini, neka razmislite ko će im čuvati grobove!"

Autor:

Svet

15.12.2023

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je da su izjave pojedinih ruskih pisaca koji iz inostranstva napadaju rusku državu s one strane dobra i zla, najstrašnija kazna za njih jer, kako je naveo, gube novac od prodaje knjiga u Rusiji.

MEDVEDEV NAJSTRAŠNIJE NAPAO RUSKE PISCE-IZDAJNIKE: "Nek' književni izrodi umru od gneva u tuđini, neka razmislite ko će im čuvati grobove!"

Foto: Tanjug/AP

Ranije je izdavačka kuća AST saopštila da neće objavljivati knjige ruskih pisaca Borisa Akunjina i Dmitrija Bikova do pravne ocene njihovih političkih izjava. Lanac knjižara Read-Gorod-Bukvoed takođe je obustavio prodaju knjiga dvojice pisaca. Prethodno su oba pisca emigrirala iz Rusije i javno istupila protiv ruskog rata u Ukrajini. Osim toga, u razgovorima sa komičarima Vovanom i Leksusom Bikov je rekao da je zgrožen ubijanjem koje čine Rusi, ali nije imao pritužbi na Ukrajinu, a Akunjin je pozvao na stvaranje "programa pomoći preseljenju dezertera iz ruske vojske", prenosi RIA Novosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Ipak, neki naši 'književni klasici' koji su srušili granicu su, po rečima Mihaila Bulgakova, su 'najpodliji ološ'. Pa dobro, oni baš ne vole 'politički režim', oni se protive odlukama države. Ovo je normalno, ne možeš svima ugoditi, svako ima pravo na svoje gledište. Ali da se raduješ udaru na sopstvenu državu, da želiš smrt svojim građanima - ovo je potpuno je 'van granica', izvan je dobra i zla", napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

On je dodao da isti ti pisci sa zadovoljstvom primaju ogromne honorare za svoje opuse, za njihovo objavljivanje i filmsku adaptaciju u Rusiji, prikupljene uplatama baš od ljudi koje otvoreno vređaju i kojima žele smrt od ukrajinskih dronova. "Stoga najgora kazna za njih neće biti odvajanje od otadžbine koju su prodali, ne gubitak državljanstva, koje uopšte ne cene, već gubitak para. Šteta što to nisu uradili ranije... Oni nikako nisu Nabokovi i malo je verovatno da će moći da pišu na drugim jezicima, osim ruskog", istakao je Medvedev.

On je dodao da će ovi autori moći da se vrate "samo ako naš narod izbriše istorijsko pamćenje i izda vojnike koji su za to poginuli", što se, prema Medvedevu, nikada neće dogoditi. "Pa neka književni izrodi umru od gneva u tuđini i razmislite danas ko će im čuvati grobove. Biće na šta da se pljuje", napisao je on.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading