OTKRIVENA VELIKA MRAČNA ZAVERA: Nećete verovati šta su duvanske kompanije uradile zajedno sa LEKARIMA I NAUČNICIMA!

Autor:

Svet

15.12.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga Sunday Times-a otkrila je kontroverznu vezu između duvanskih kompanija i njihovo finansiranje naučnih studija s ciljem umanjivanja rizika korišćenja e-cigareta, sve kao deo tajnog lobiranja za promociju proizvoda za elektronsko pušenje i suprotstavljanje merama javnog zdravlja

OTKRIVENA VELIKA MRAČNA ZAVERA: Nećete verovati šta su duvanske kompanije uradile zajedno sa LEKARIMA I NAUČNICIMA!

Foto: Izvor: Unsplash/Grav

Studija otkriva da su lekari, naučnici i navodno nezavisne aktivističke grupe, povezane sa multinacionalnim duvanskim kompanijama, aktivno radile na održavanju blagog pristupa prema korišćenju e-cigareta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je bilo u suprotnosti sa zabranama, porezima ili ograničenjima ukusa.

Povećanje korišćenja e-cigareta među mladima

Ujedinjeno Kraljevstvo je svedočilo porastu broja mladih koji koriste e-cigarete, s više od jednog od petoro dece ispod 18 godina koji ih koriste, što predstavlja porast od 30% u protekloj godini. Kao odgovor, vlada razmatra mere poput ograničavanja prodaje jednokratnih e-cigareta, povećanja poreza i prodaje proizvoda za elektronsko pušenje iza pulta.

Finansijski uticaj na istraživanja

Istraga je otkrila da su proizvođači cigareta finansirali istraživanja koja dovode u pitanje rizike pušenja cigareta među mladima, koja su zatim korišćena u odgovorima od strane savetodavnih grupa vlade koje finansira duvanska industrija. Posebno je istaknuto da je Peter Lee, britanski konsultant blisko povezan sa duvanskim kompanijama, napisao studiju, zajedno sa dvoje zaposlenih u jednoj kompaniji i finansiranju od strane kompanije, koja je istraživala da li bi mladi koji koriste e-cigarete počeli pušiti cigarete. Iako studija nije dokazala vezu, zaključila je da čak i da postoji dokaz, to ne bi uticalo na prevalenciju pušenja, proglasivši ukupni uticaj uvođenja e-cigareta na javno zdravlje i dalje korisnim.
 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading