VELIKI USPEH RUSKIH NAUČNIKA! Čudotvorni antibakterijski gel - REVOLUCIJA u lečenju rana od vatrenog oružja i gelera!

Autor:

Svet

12.12.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštila je danas ova naučna institucija.

VELIKI USPEH RUSKIH NAUČNIKA! Čudotvorni antibakterijski gel - REVOLUCIJA u lečenju rana od vatrenog oružja i gelera!

Foto: shutterstock

Naučnici sa ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštio je danas ovaj naučni institut.

Šef odeljenja eksperimentalne farmakologije u istraživačkom institutu Pavel Madonov je istakao da su straživači razvili prototip leka na bazi antibakterijskog peptidomimetika i inertnog polimernog gela za lečenje infektivnih lezija kože i potkožnog tkiva.

On je dodao da proizvod efikasno uništava patogene bakterije i podstiče brže zarastanje rana.

Naučnici su uveli sintetički antimikrobni peptidomimetik KAMP-1 u gel, što je antibakterijska komponenta na koju mikroorganizmi teško razvijaju otpornost, naglasio je Madonov.

Osim toga, on je naglasio da je princip delovanja antibakterijskog peptidomimetika u prijanjanju na membranu bakterije koja dovodi do njene smrti. Antimikrobni peptidomimetik je efikasan protiv različitih patogena, uključujući gljivice iz porodice kandida, prenosi Tanjug.

Studije su pokazale da gel sa peptidomimetikom obezbeđuje antibakterijsku sanitaciju na površini rane i u susednim slojevima dermisa bez značajne apsorpcije u sistemski krvotok. Dodaje se da to znači da lek ne pokazuje veliku toksičnost.

Takav antimikrobni gel može biti primenjivan u hirurškom, ako i u tretiranju nfektivnih lezija kože.

Lek koji se razvija biće efikasan za pacijente sa dugotrajnim ranama koje ne zarastaju, kao i povredama od vatrenog oružja i gelera, napominje institut NIKEL. Puštanje ovog leka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading