''KRASNOJARSK'' I ''IMPERATOR'' ZAPADU TERAJU STRAH U KOSTI! Putin u ratnu mornaricu uvrstio supersonične podvodne ZVERI!

Autor: rusija vladimir putin podmornice imperator aleksandar treći

Svet

11.12.2023

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove supersonične podmornice su tehnološki, a i po dubini ronjenja u prednosti nad svim drugim submarinama na nukearni pogon.

''KRASNOJARSK'' I ''IMPERATOR'' ZAPADU TERAJU STRAH U KOSTI! Putin u ratnu mornaricu uvrstio supersonične podvodne ZVERI!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, ruski predsednik, prisustvovao je svečanom podizanju zastava na nuklearnim podmornicama “Krasnojarsk” i “Imperator Aleksandar Treći” u glavnom ruskom vojnom brodogradilištu u Severodvinsku.

Ovaj simbolični čin označio je uvođenje ovih savremenih strateških podmornica u sastav Ratne mornarice zemlje. Iako nije otkrio u koju ratnu flotu će biti uključene, Putin je naglasio da će krstariti svetskim okeanima.

Iz toga se može zaključiti da će biti u sastavu ruske Tihookeanske ratne flote.

Ruski lider je najavio da će uskoro biti završeno testiranje i tri podvodna raketonosca klase “Borej-A”. Trenutno se gradi i 5 podmornica klase Jasenj-M, a pri kraju je izgradnja nuklearne podmornice-krstarice “Arhangelsk”.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

''Aleksandar III'' i ''Krasnojarsk'' - vrhunac naučno-tehnološkog napretka

“Imperator Aleksandar Treći” je četvrta generacija raketnih atomskih podmornica klase Borej-A. Baza će joj biti u Viljučinsku na Kamčatki, gde će se sa njenim dolaskom konačno pojaviti cela grupacija podmornica četvrte generacije, što je veoma važno.

Te podmornice su tehnološki, a i po dubini ronjenja u prednosti nad svim drugim submarinama na nukearni pogon. 

“Imperator Aleksandar Treći” nosi 16 raketa Bulava na čvrsto gorivo sa više bojevih glava koje mogu manevrisati.

“Krasnojarsk” je serijska podmornica projekta Jasenj-M koja može da štiti strateške submarine poput “Imperatora Aleksandar Trećeg” jer je u stanju da se, ne samo krstarećim raketama, bori protiv grupa američkih brodova oko nosača aviona. Sada će nositi rakete Oniks i Kalibar, a u bliskoj budućnosti i hipersonične Cirkone.

Funkcioner Državne dume Aleksandar Spiridonov naglašava da su “Aleksandar Treći” i “Krasnojarsk” vrhunac naučno-tehnološkog napretka i da se ruski narod s pravom može njima ponositi.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je sredinom septembra rekao da će do kraja 2023. godine ruska mornarica dobiti 12 ratnih brodova i podmornica. Apostrofirao je samo fregatu “Admiral Golovko”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading