NA MILIMETAR OD NUKLEARNE KATASTROFE: Britanska podmornica zbog KVARA počela da tone do zone kolapsa, džin od 15.000 tona umalo da bude ZDROBLJEN

Autor:

Svet

20.11.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska kraljevska podmornica naoružana nuklearnim raketama Trident, suočila se sa ozbiljnim kvarom, prisiljavajući brod da se približi svojoj dubini drobljenja, prema izveštajima britanskih medija.

NA MILIMETAR OD NUKLEARNE KATASTROFE: Britanska podmornica zbog KVARA počela da tone do zone kolapsa, džin od 15.000 tona umalo da bude ZDROBLJEN

Foto: Tanjug/AP

Podmornica klase Vangard, sa 140 članova posade, doživela je iznenadni kvar na svom dubinomeru tokom misije u Atlantskom okeanu. Inženjeri su hitno intervenisali, sprečavajući podmornicu i njen nuklearni reaktor da se dalje spuste samo trenutke pre potencijalne katastrofe, izvestio je britanski San.

 

Dok je bila na patroli, indikatori dubine prestali su da funkcionišu, navodeći posadu da pogrešno veruje da je podmornica na nivou kada je, zapravo, zaronila dublje. Drugi merač na zadnjem delu podmornice otkrio je da ulaze u “zona opasnosti”, što je navelo inženjere da dignu alarm. Greška je navodno dovela do toga da se podmornica približi svojoj “dubini drobljenja”, koja se u SAD naziva i “dubina kolapsa”.

 

Iako konkretna dubina koju je podmornica dostigla ostaje nepoznata, maksimalna operativna dubina za ovu vrstu plovila je otprilike 500 metara, prema više izveštaja. Britanski mediji su izvestili da je incident pokrenuo hitnu istragu, uveravajući insajdere da to nije uticalo na britanski nuklearni odvraćajući efekat.

Ne zna se tačno koja je od četiri podmornice klase Vangard bila u opasnosti: To su HMS Vangard, Venžens, Viktorius i Vidžilant. Svaka ima težinu od 15.900 tona kada je potopljena i premašuje 149 metara dužine. Trenutno su samo dve operativne, dok jedna prolazi kroz preuređenje, a druga kroz probne vožnje.

Kada podmornica dostigne svoju “dubinu drobljenja”, posledice mogu biti katastrofalne. Na ovoj dubini, pritisak vode je toliko veliki da može dovesti do kolapsa trupa podmornice, što dovodi do uništenja svega unutar nje.

Sistem trupa koji omogućava ovim plovilima da zaroni tako duboko gubi svoju sposobnost da izdrži ogroman pritisak iz spoljašnje sredine, i zidovi podmornice jednostavno više ne mogu da drže vodu van. Okean će zdrobiti plovilo, voda će se izliti u podmornicu i uništiti sve unutar nje.

 

Od 1969. godine, najmanje jedna podmornica Kraljevske mornarice sa nuklearnim raketama bila je na patroli kako bi se suprotstavila iznenadnim napadima. Podmornice klase Vanguard imaju sposobnost da skladište 192 nuklearne bojeve glave, ali su trenutno ograničene na maksimum od 48.

 

Nakon incidenta, portparol Kraljevske mornarice rekao je za San: “Ne komentarišemo operacije. Naše podmornice nastavljaju da budu raspoređene globalno, štiteći nacionalne interese.”

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading