"JORDAN JE PALESTINA": Holandski Tramp ŠOKIRAO SVET i razbesneo Arape - traži da se svi Palestinci isele u Jordan, NE SME BITI PALESTINSKE DRŽAVE

Autor:

Svet

26.11.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vilders je izneo radikalan predlog, sugerišući da bi izraelsko-palestinski sukob mogao biti rešen preseljenjem Palestinaca u Jordan, uskraćivanjem njihovog prava na nezavisnu suverenu državu.

"JORDAN JE PALESTINA": Holandski Tramp ŠOKIRAO SVET i razbesneo Arape - traži da se svi Palestinci isele u Jordan, NE SME BITI PALESTINSKE DRŽAVE

Foto: Tanjug/AP

„Jordan je Palestina“, napisao je u subotu na Tviteru holandski parlamentarac i predsednik najveće političke partije (PVV) Gert Vilders . Njegov tvit izazvao je buru kritika i osuda arapskih država i međunarodne zajednice, dok je on to video kao predloženo rešenje za izraelsko-palestinski sukob. Vilders se smatra „holandskim Donaldom Trampom“.

Vilders je izneo radikalan predlog, sugerišući da bi izraelsko-palestinski sukob mogao da se reši preseljenjem Palestinaca u Jordan, čime se praktično negira njihovo pravo na nezavisnu suverenu državu. Njegovi komentari su u oštroj suprotnosti sa dugogodišnjim međunarodnim konsenzusom i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se zalažu za rešenje o dve države sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom buduće palestinske države.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika brzo je odgovorilo saopštenjem u kojem oštro osuđuje Vildersove primedbe. „Komentari Gerta Vildersa nisu samo uvredljivi već i opasni. Oni negiraju prava palestinskog naroda na samoopredeljenje i sopstvenu nezavisnu državu“, rekao je ambasador Sufjan Kudah, zvanični portparol Ministarstva. On je naglasio da Vildersove izjave nemaju nikakvu vrednost ili uticaj osim isticanja njegovog rasizma i ekstremizma, koje smatraju delom kulture mržnje koju treba univerzalno osuditi.

Palestinske vlasti osuđuju njegove izjave

Palestinsko ministarstvo je dalje okarakterisalo Vildersove primedbe kao „poziv na eskalaciju agresije na naš narod i očigledno mešanje u njihove poslove i budućnost“. Oni su pozvali holandsku vladu da osudi i odbaci ove izjave u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Jordan odbacuje svaki predlog koji podriva prava palestinskog naroda ili njegovu potragu za nezavisnom državom“, naveo je ministar spoljnih poslova Jordana. „Ostajemo posvećeni rešenju sa dve države sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom buduće palestinske države, u skladu sa međunarodnim konsenzusom.

Vildersova izjava je takođe izazvala kritike i osude drugih arapskih država u regionu. Lideri i zvaničnici zemalja kao što su Egipat i Saudijska Arabija izrazili su ogorčenje zbog primedbi holandskog parlamentarca, ističući potrebu za pravednim i trajnim rešenjem izraelsko-palestinskog sukoba koje poštuje prava i težnje obe strane.

Pre 50 dana Vilders je osudio Hamasov napad na Izrael u oktobru 2023. Nakon napada, u svojoj kancelariji je na vidnom mestu istakao i holandsku i izraelsku zastavu. Tokom izborne debate istog meseca, on je kritikovao holandsku vladu što nije preduzela mere protiv propalestinskih i antiizraelskih protesta.

Holandija je održala prevremene opšte izbore 22. novembra 2023., prvobitno zakazani za 2025., ali su raspisani prevremeno zbog kolapsa četvrtog kabineta Rute u julu 2023. Krajnje desničarska Partija za slobodu (PVV) pojavila se kao najveća stranka u Predstavničkom domu predstavnika, što je označilo značajan politički pomak u holandskoj politici od Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading