GARDIJAN OTKRIVA! Kralj Čarls III koristi sredstva namenjena dobrotvornim svrhama za lične interese!

Autor:

Svet

23.11.2023

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kralj Čarls III optužen za zloupotrebu sredstava

GARDIJAN OTKRIVA! Kralj Čarls III koristi sredstva namenjena dobrotvornim svrhama za lične interese!

Foto: Printskrin/Tanjug/AP


Kralj Čarls III, trenutni vladar Engleske, našao se pod udarom optužbi da koristi sredstva prikupljena od "bona vacantia" za sopstvenu korist. Ovaj kontroverzni sistem, koji datira još iz feudalnih vremena, omogućava vojvodstvu Lankaster da prikupi desetine miliona funti nakon smrti ljudi koji nemaju zakonske naslednike. Umesto da ta sredstva budu usmerena u dobrotvorne svrhe, kako se ranije tvrdilo, interni dokumenti otkrivaju da se koriste za renoviranje kraljevih poseda koji se iznajmljuju radi zarade.


Feudalni sistem u 21. veku



Vojvodstvo Lankaster koristi zastareli sistem "bona vacantia" kako bi prikupilo ogromne sume novca, a samo mali deo tih sredstava završava u dobrotvorne svrhe. Ova praksa je izazvala brojne kontroverze, pogotovo kada se otkrilo da se novac koristi za renoviranje kraljevih poseda širom Engleske. Interna politika vojvodstva čak dozvoljava trošenje ovih sredstava na širok spektar delatnosti i nepokretnosti koje donose profit, što direktno koristi kraljevom ličnom prihodu.


Kritike i finansijska korist za kraljevo imanje



Ovakvo preusmeravanje sredstava izazvalo je oštre kritike javnosti, posebno zbog sumnji da kralj Čarls III direktno profitira od ove prakse. Renoviranje seoskih kuća, farmskih zgrada i komercijalnih objekata, uz primenu luksuznih unapređenja, doprinosi povećanju profita od iznajmljivanja nekretnina, čime kralj neosnovano uvećava svoj lični prihod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading