RAZMENA TALACA PRVI KORAK KA OKONČANJU RATA? Svetski lideri pozdravljaju sporazum Izraela i Hamasa, RAZMENA TALACA će se ponoviti krajem meseca

Autor:

Svet

22.11.2023

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa, nazivajući ga “važnim korakom u pravom smeru”. Gutereš je naglasio da “mnogo više mora da se uradi” i obećao da će Ujedinjene nacije mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju dogovora i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi.

RAZMENA TALACA PRVI KORAK KA OKONČANJU RATA? Svetski lideri pozdravljaju sporazum Izraela i Hamasa, RAZMENA TALACA će se ponoviti krajem meseca

Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus takođe je pozdravio primirje, ali ističe da ono nije dovoljno da se okonča patnja civila. On poziva na nastavak napora za oslobađanje preostalih talaca i na prekid vatre u Gazi.

Jordanski kralj Abdulah krenuo je na razgovore sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o tome kako da se okonča „agresija Izraela na Palestince“, navodi se u saopštenju palate.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da je “izuzetno zadovoljan” što će “više hrabrih duša biti ponovo ujedinjeni sa svojim porodicama kada taj sporazum bude sproveden”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken napisao je na mreži “Iks” da SAD pozdravljaju oslobađanje 50 talaca zarobljenih u Gazi, i zahvaljuje Kataru i Egiptu na njihovom partnerstvu. On je dodao da ceni podršku Izraela za humanitarnu pauzu koja će dozvoliti da dodatna humanitarna pomoć stigne Palestincima u Gazi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ispratila sporazum o humanitarnom primirju u Gazi i osobađanju talaca koje su militanti Hamasa oteli iz Izraela. Ona je apelovala da se ta pauza iskoristi da se pojača humanitarna pomoć, navodeći da će Evropska komisija učiniti sve da organizuje pojačano dostavljanje humanitarne pomoći Gazi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron napisao je da je sporazum o oslobađanju nekih talaca u Gazi “presudni korak”. “Ova pauza u borbama je šansa da se osigura dostava mnogo veće količine hrane, goriva i druge važne pomoći Gazi”, napisao je on na mreži “Iks” i pozvao sve strane da osiguraju da se sporazum u potpunosti sprovede.

Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o privremenom primirju i razmenu 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

Izraelski kabinet zvanično je objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca. U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Zvaničnik Hamasa Muza Abu Mazruk izjavio je da privremeno primirje s Izraelom počinje sutra u 10:00.

Razmena 50 talaca za 150 Palestinaca može se ponoviti krajem meseca

Predložena razmena 50 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, za 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima može se ponoviti kasnije ovoga meseca, rekao je palestinski neimenovani zvaničnik za Rojters. "Druga serija će uslediti nakon prve. Biće im potrebno četiri ili pet dana da to organizuju… uključiće 50 Izraelaca u zamenu za 150 Palestinaca", naveo je zvaničnik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Izrael je već ponudio produženje planirane četvorodnevne pauze u sukobima za jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas. Portparol Izraelse vojske (IDF) potpukovnik Ričard Heht rekao je danas da će vojska primeniti "operativnu pauzu" umesto prekida vatre, kao i da njene snage još uvek čekaju na konačne detalje sporazuma.

Heht nije bio u mogućnosti da potvrdi kada će borbe prestati ili kako će prekid vatre funkcionisati, jer IDF nije dobio naređenja od političkih lidera, ali je nagovestio da privremeno primirje neće početi u naredna 24 sata. U izveštajima medija u Egiptu i Izraelu ranije je nagovešteno da će primirje stupiti na snagu sutra u 10 sati ujutru. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading