PREMINULA ROZALIN KARTER: Supruga bivšeg predsednika SAD umrla u 96. godini, ostavila neizbrisiv trag u politici i zaštiti mentalnog zdravlja

Autor:

Svet

19.11.2023

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rozalin Karter je bila prva dama SAD od 1977. do 1981. godine.

PREMINULA ROZALIN KARTER: Supruga bivšeg predsednika SAD umrla u 96. godini, ostavila neizbrisiv trag u politici i zaštiti mentalnog zdravlja

Foto: Tanjug/AP

Rozalin Karter, supruga bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džimija Kartera, preminula je u 96. godini u nedelju popodne, okružena porodicom. Kao doživotna zagovornica mentalnog zdravlja i ljudskih prava, ostavila je neizbrisiv trag u američkoj politici i društvu.

Rozalin Karter je bila prva dama SAD od 1977. do 1981. godine. Tokom svog boravka u Beloj kući, bila je aktivna u političkim krugovima i prisustvovala je mnogim sastancima predsednikovog kabineta. Smatrana je jednom od najpolitizovanijih prvih dama u istoriji SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rozalin i Džimi Karter

Pored svog angažmana u politici, Rozalin Karter je bila i veliki borac za mentalno zdravlje i ljudska prava. Njen rad na ovim poljima ostao je trajan i inspirativan za mnoge. U maju ove godine, dobila je dijagnozu demencije i dva dana nakon što je primljena u bolnicu, preminula je u prisustvu svoje porodice.


Kao supruga predsednika, Rozalin je bila i njegov najbliži savetnik. Često je posećivala države širom sveta, posebno zemlje Latinske Amerike, gde je aktivno učestvovala u zvaničnim posetama i sastancima, prenosi Telegraf.rs.

Svojim radom i zalaganjem, Rozalin Karter ostavila je veliki uticaj i doprinos u društvu. Njeni napori na polju borbe za mentalno zdravlje i ljudska prava ostaju kao trajni podsetnik na važnost ovih tema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

19.11.2023 21:42

Tragedija.....amerikanka.....umrla mlada sa blizu 100 godina..... od teškog života. Kad je saučešće i gdje?