GRUPA ORKA 45 MINUTA UDARALA U JAHTU: Kitovi ubice potopili brod u Gibraltarskom moreuzu, kapetan i posada spašeni

Autor:

Svet

08.11.2023

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj napad kitova ubica nije izolovan slučaj.

GRUPA ORKA 45 MINUTA UDARALA U JAHTU: Kitovi ubice potopili brod u Gibraltarskom moreuzu, kapetan i posada spašeni

Foto: Shutterstcok

Orke, poznate i kao kitovi ubice, napale su jahtu u blizini obale Maroka dok je brod prolazio kroz Gibraltarski moreuz. Grupa orka je pristupila jahti i udarala po njoj punih 45 minuta, što je rezultiralo štetom i curenjem vode. Ovu informaciju je podelila poljska turistička agencija "Morskie Mile", koja je vlasnik jahte, putem Fejsbuk objave.

Srećom, spasioci i marokanska mornarica uspeli su da izvuku kapetana i posadu broda na sigurno, iako jahta nije mogla biti spasena. Nažalost, potonula je blizu ulaza u luku Tandžer-Med. Ipak, važno je napomenuti da niko od članova posade nije povređen, kako je saopštila turistička agencija.

 

 

Ovaj napad kitova ubica nije izolovan slučaj. U poslednje dve godine, broj ovakvih napada na brodove u blizini obale Španije i Portugala se utrostručio, prema podacima istraživačke grupe GTOA koja se bavi proučavanjem orka oko Gibraltarskog moreuza. Biolog Endrju V. Trites sa Univerziteta Britanska Kolumbija ističe da je ovo fenomen koji izaziva veliku misteriju i da trenutno nema jasnih objašnjenja zašto se ovo dešava, prenosi Index.hr.

U periodu između jula i novembra 2020. godine, GTOA je zabeležila 52 pomorske interakcije povezane sa napadima orka između Gibraltarskog moreuza i Galicije, obalske provincije u Španiji, kako je preneo Indeks. Broj incidenata je nastavio rasti u narednim godinama - zabeleženo je 197 slučajeva u 2021. i 207 u 2022. godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading