BRIKS RUŠI AMERIKU S OVE ČETIRI POLUGE: Amerikanci otkrili KAKO će dolar pasti sa svetskog trona

Autor:

Vesti

08.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijem šest novih država uvećao moć organizacije, a još 16 zemalja predalo zahtev za članstvo.

BRIKS RUŠI AMERIKU S OVE ČETIRI POLUGE: Amerikanci otkrili KAKO će dolar pasti sa svetskog trona

Foto: Profimedia

Glasine o smrti dolara, kao globalne rezervne valute, možda su bile preterane uoči samita BRIKS u avgustu. Međutim, sada one to više nisu, zahvaljujući prijemu šest novih članica koje su ovoj organizaciji donele snažne geopolitičke instrumente, piše ugledni američki Forin polisi.

Reč je o četiri glavne poluge moći: kontroli nad naftom, Sueckim kanalom i finansijama i proširenoj proizvodnji. To je donela odluka Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike da prime u svoje društvo Argentinu, Egipat, Iran, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Pritom, još 16 država podnelo je zahtev za punopravnim članstvom.

JAČI OD OPEK

Forin polisi navodi da će BRIKS u ovom veku imati značajno veću moć nego OPEK u 20.

- Naftni embargo iz sedamdestih godina 20. veka, a može se činiti slabašnim u odnosu na trgovinske i finansijske akcije kojima će upravljati BRIKS u ovom veku - navodi Forin polisi.

Nove članice donele su niz proizvoda koji nude širok spektar moći sada, kao i u budućnosti. Na primer, Iran i arapske zemlje su izvoznici fosilnih goriva, a Brazil, Kina i Rusija značajni su proizvođači metala od kojih zavisi energetska tranzicija.

Objašnjava se i da s Egiptom, Etiopijom i Saudijskom Arabijom BRIKS može poremetiti svetsku trgovinu. Ove tri zemlje okružuju Suecki kanal, kojim prolazi 12 odsto svetske trgovine i pretvaraju ga u jezero BRIKS. Etiopija nema izlaz na more, ali je uticajna u regionu.

A prijem Saudijske Arabije daje BRIKS ekonomske poluge u finansijskim organizacijama. Saudijska Arabija poseduje više od 100 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama. Tako zemlje BRIKS sada imaju više od 1.000 milijardi dolara u obveznicama SAD s dobrom kamatom.

KOLEBANJE U VAŠINGTONU

Republika

Foto: pixabay.com

Bela kuća

Put u dedolarizaciju otvorili su i tektonski pomaci u kineskoj privredi i u Vašingtonu. Kineski BDP veći je od svih ostalih članica zajedno, što je davalo razloga za sumnju da će ih Peking posmatrati kao svoje podređene. Međutim, usporavanje kineske stope rasta to menja i znači uravnoteženi BRIKS, koji služi zajedničkim interesima.

U međuvremenu, u Vašingtonu raste sumnja da hegemonija dolara odgovara nacionalnim interesima SAD. Senat je potvrdio izbor na čelo Veća ekonomskih savetnika Bele kuće čoveka koji svrgavanje dolara s trona smatra dobrim za Ameriku. I Donald Tramp je za vreme svog mandata hvalio prednosti slabog dolara kao sredstva za smanjenje trgovinskog deficita. To umanjuje opasnost da Vašington pokuša sankcijama ili čak ratom da spreči dedolarizaciju.

Zapad izgubio kontrolu nad svetom

Francuski analitičar Fransoa Lengle ocenio je za Figaro da je Zapad već izgubio kontrolu nad svetom.
- Posle svetske ekonomske krize 2008. uveli smo BRIKS u globalno upravljanje tako što smo ih primili u Grupu 20 najrazvijenijih zemalja G20, računajući da će to ojačati naše vođstvo. Naravno, stvarnu vlast i novac Zapad im nije dao. Međutim, na poslednjem samitu G20 ton je odredila domaćin Indija i Zapad nije mogao čak ni u zaključnom saopštenju da nametne osudu Rusije zbog Ukrajine. Na sledećem samitu Kina će biti protiv toga da Amerika bude domaćin 2025. Svet više neće imati gazdu - naglasio je Lengle.

Zlatna podloga nove zajedničke valute

1. Na samitu u avgustu brazilski predsednik Lula da Silva najavio je radnu grupu koja će osmisliti zajedničku referentnu valutu BRIKS. Reč nije o pravom novcu, već o zajedničkoj obračunskoj jedinici, prema kojoj će se određivati vrednost valuta članica. Ovaj metod bio je primenjen u Evropi kroz EKI, koji je bio preteča evra. Tako i BRIKS ide postupno ka pravoj zajedničkoj valuti.

2. Postoji mogućnost i da se referentna valuta BRIKS poveže, recimo, s uncom (31,1 gram) zlata. Tako bi se vrednost nacionalnih valuta članica određivala prema unci zlata, a u oba slučaja članice bi imale pouzdano utvrđen kurs za trgovinu u svojim valutama.

3. BRIKS čak ne mora da čeka uspostavljanje zajedničke valute da bi isključio dolar iz međusobne trgovine. Članice mogu da koriste, na primer, juan, kao što to čine Rusija i Kina. Ili bi mogle da koriste sve svoje nacionalne valute. Tada ne bi bilo jasne zamene za dolar, a različite valute dobile bi na važnosti.

Energetska dominacija globalnog juga

Hiroši Ohara, analitičar japanskog časopisa Šukan Gendaja navodi da se svet kreće sa zapada prema BRIKS, u koji ulaze Saudijska Arabija i Rusija, osovina OPEK.
- Tu je i komunistička Kina, druga država sveta po BDP, a takođe i Indija, čija ekonomija brzo raste. Svet se udaljava od Zapada, čije mesto zauzima energetski dominantan BRIKS, odnosno takozvani globalni jug - navodi Ohara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading