ŠOK ZA DEMOKRATE, TRAMP POBEĐUJE: Anketa pokazala šta bi se desilo da su izbori u SAD danas

Autor:

Svet

06.11.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa republikanaca vodi u pet od šest kritičnih država, pokazalo istraživanje Njujork tajmsa i Univerziteta Sijena.

ŠOK ZA DEMOKRATE, TRAMP POBEĐUJE: Anketa pokazala šta bi se desilo da su izbori u SAD danas

Foto: Tanjug/AP

Demokrate Džozefa Bajdena doživele su šok. Da se izbori održavaju danas, vođa republikanaca Donald Tramp pobedio bi s velikom razlikom, pokazala je anketa koju su zajedno uradili Njujork tajms i Univerzitet Sijena.

Prema tom istraživanju, Tramp bi dobio 300, a Bajden 238 elektorskih glasova. Podsetimo, u SAD svaka savezna država daje sve elektorske glasove kandidatu koji je pobedio u njoj. Ukupno ima 538 elektorskih glasova, pa je za pobedu potrebno 270.

Putin i Si ne poštuju Bajdena

Republika

Foto: Tanjug-AP

Džo Bajden

Poseban hendikep za Bajdena je što 71 odsto Amerikanaca smatra da je prestar za predsednika, pošto 20. novembra puni 81 godinu. Ako bi pobedio, Bajden bi bio najstariji predsednik u istoriji SAD. Pritom, čak 62 odsto njih se izjasnilo da Bajden nema mentalnu sposobnost da bi bio efikasan. Njujork tajms navodi mišljenje većine anketiranih da Bajden ne može da se nosi s drugim svetskim liderima koji ga ne poštuju ili ga se ne plaše, kao što su to Si Đinping, Vladimir Putin, ali i vođe manjih zemalja.

Tramp je četiri godine mlađi i 39 odsto birača ga smatra prestarim.

OSTAJE SAMO VISKONSIN

Za ovaj rezultat ankete ključno je što Tramp trenutno vodi u pet od šest kritičnih država. Odnosno, Tramp bi dobio dodatnih 30 elektorskih glasova u kolebljivim državama Nevadi, Džordžiji, Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, dok bi Bajden mogao da računa samo na dva iz Viskonsina. Ovo je katastrofalan rezultat za demokrate, pošto je Tramp 2020. od ovih država pobedio samo u Nevadi.

Njujork tajms navodi da je istraživanje pokazalo da glasači u ovim kritičnim državama imaju više poverenja u Trampa po pitanju ekonomije, spoljne politike i imigracije, dok Bajdenova biračka baza pokazuje znake raspada. Takođe, smatra se da će Bajden teško prestići rivala u ovim državama do izbora u novembru 2024, pošto u kritičnim državama gubi s četiri do 10 procenata.

- Dve trećine biračkog tela smatra da se zemlja kreće u pogrešnom pravcu. Osim toga, Bajdenova prednost u određenim grupama se smanjila od prošlih izbora. Među mlađima od 30 godina Bajden ima samo procenat prednosti u odnosu na Trampa. Slično je među Hispanoamerikancima, a njegovo vođstvo u velikim gradovima je dva puta manje, nego Trampovo u manjim mestima. Žene i dalje favorizuju Bajdena, ali duplo više muškaraca voli Trampa - navodi Njujork tajms.

List zaključuje da su oba kandidata nepopularna, ali da nezadovoljni birači krivicu prebacuju na predsednika.

- Svet se raspada pod Bajdenom. Više bih voleo da predsednik bude pozitivan uzor i lider u zemlji. Mislim da Tramp ima dovoljno pameti za to - naveo je Njujork tajms kao primer Spensera Vajsa (53), radnika iz Pensilvanije, koji je glasao za Bajdena 2020, ali sada podržava Trampa iako kaže da ima određenu dozu sumnje prema njemu.

Tri dodatna glasa Teksasu i Floridi

Trampu ide naruku i promena broja stanovnika u dve države u kojima je pobedio 2016, Teksas i Florida, one sada imaju ukupno tri elektorska glasa više. Naklonjeni demokratama Njujork i Kalifornija izgubili su po jedan glas.

PRESUDILA EKONOMIJA

Njujork tajms navodi da je zlokoban znak za demokrate i to što glasači smatraju da ih je Bajdenova politika lično povredila, što mu je donelo 18 negativnih poena. Istovremeno, glasači navode da im je Tramp pomagao, pa su mu dali 17 pozitivnih poena. Birači, s razlikom od 59 prema 37 odsto, rekli su da imaju više poverenja u Trampa nego u Bajdena kada je reč o ekonomiji. Razlog tome su za američke prilike visoka inflacija i kamate, što je učinilo da su hipotekarni krediti postali manje pristupačni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading