OTROVNI SMOG SKRAĆUJE ŽIVOT 12 GODINA: Poljoprivrednici pale strnjiku, na glavni grad pala kancerogena magla PANIKA SE ŠIRI, ŠKOLE ZATVORENE

Autor:

Svet

06.11.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, biće ograničena upotreba vozila na nedelju dana, između 13. i 20. novembra, da bi se smanjilo veliko zagađenje vazduha, saopštila je danas gradska vlada.

OTROVNI SMOG SKRAĆUJE ŽIVOT 12 GODINA: Poljoprivrednici pale strnjiku, na glavni grad pala kancerogena magla PANIKA SE ŠIRI, ŠKOLE ZATVORENE

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, naizmenično će po danima biti dozvoljena vožnja vozilima sa parnim i neparnim registarskim tablicama, preneo je Rojters. Vazduh u Nju Delhiju je danas, treći dan zaredom, veoma zagađen zbog, čega je gradska vlast produžila zatvaranje osnovnih škola do 10. novembra. Nju Delhi je često među najzagađenijim gradovima na svetu svake godine uoči početka zime u novembru, kada nema vetrova i kada su niske temperature.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ovo je vanredna situacija u vezi sa zagađenjem“, rekao je Gopal Rai, ministar životne sredine za megagrad koji se brzo širi od preko 20 miliona ljudi, dosledno je rangirao najgoru prestonicu na svetu po kvalitetu vazduha.

Najnoviji napor Nju Delhija da se izbori sa decenijama starim problemom je centar za koordinaciju visoke tehnologije, gde 17 stručnjaka nadgleda džinovske ekrane koji uživo prenose žarišta zagađenja, emituju NASA satelitske slike i ažuriraju senzore indeksa kvaliteta vazduha (AKI) .

U Delhiju, nivoi PM2,5 zagađivača –  mikročestica koje izazivaju rak – koje ulaze u krvotok kroz pluća – često dostižu više od 30 puta granice opasnosti Svetske zdravstvene organizacije .

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prosečan stanovnik grada mogao bi da umre skoro 12 godina ranije zbog zagađenja vazduha, navodi se u avgustovskom izveštaju Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

Smog koji peče oči i pluća se pogoršava tokom zime od oktobra do februara – kada hladniji vazduh zadržava zagađenje – i stanovnicima se savetuje da uvek nose maske napolju.

Ali ključni problem ostaje van njihovih ruku – ogromne vatre koje su farmeri zapalili oko Delhija da bi očistili pirinčana polja nakon žetve za sezonu setve.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Požari na farmama mogu da zaviju grad u žuto-sivi smog koji je, prema jednoj studiji u medicinskom časopisu Lancet, izazvao skoro 17.500 prevremenih smrti u 2019.

Zagađenje vazduha je „jedan od najvećih ekoloških rizika po zdravlje“, upozorava SZO, izazivajući moždane udare, bolesti srca, rak pluća i respiratorne bolesti.

Da bi to smanjile, vlasti Delhija su počele da koriste biohemijske sprejeve koji ubrzavaju razlaganje strništa useva, kako bi pripremili zemljište za sadnju.

Ali kao i kod mnogih ekoloških napora, dobre namere su udarile na političke blokade.

Rai je rekao da izvor više od dve trećine zagađenja vazduha koji muči grad dolazi izvan njegovih granica, gde opštinske vlasti nemaju ovlašćenja da deluju.

„Uveli smo električne autobuse, ali u susednim državama autobusi se i dalje voze na dizel“, rekao je Rai za AFP.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Sve to utiče na Delhi. Zagađenje i vetrovi ne mogu biti ograničeni državnim granicama.”

Poljoprivrednici, moćan blok birača, kažu da je spaljivanje strništa lako i jeftino, a zagađenje grada ne utiče na njih.

„Očigledno je da politika ima uticaja“, rekao je Rai. „To stvara prepreke kada je u pitanju sprovođenje politika. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading