PAO NAJVEĆI EVROPSKI REGRUTER DŽIHADISTA: "El taliban" uhapšen u Španiij

Autor:

Svet

25.10.2023

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je uhapšen ove nedelje u španskoj enklavi Melilji u severnoj Africi.

PAO NAJVEĆI EVROPSKI REGRUTER DŽIHADISTA: "El taliban" uhapšen u Španiij

Foto: HO / AFP / Profimedia

Španska policija je nedavno uhapsila Mustafu Amaju (59), rođenog u Belgiji, zbog sumnji u veličanje terorizma, propagiranje džihada i regrutovanje potencijalnih džihadista.

Prema izvorima, Amaja je uhapšen ove nedelje u španskoj enklavi Melilji u severnoj Africi.

"El Pais" prenosi da je poznat po organizovanju jedne od najvećih mreža za regrutaciju i slanje boraca da se priključe ekstremističkim organizacijama.

Prema pisanju "Politika", Amaja je takođe poznat pod nadimkom "El taliban". On je bio uhapšen 2014. te je 2018. osuđen na osam godina zatvora zbog regrutovanja najmanje 28 osoba iz različitih zemalja za pridruživanje džihadističkim grupama, uključujući Al Kaidu i Islamsku državu. Pušten je 2022. godine pre nego što je ponovno uhapšen ove nedelje.

Ova akcija predstavlja drugu operaciju protiv radikalnog islamizma koju je policija sprovela u razmaku od samo jedne nedelje. Ona se poklapa s odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da pojača antiteroristički nadzor u zemlji zbog ratnog sukoba u Gazi i nedavnih džihadističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading