BELA KUĆA IZNELA NOV ZAHTEV KONGRESU! SAD izdvajaju 106 milijardi za Izrael i Ukrajinu?

Autor:

Svet

20.10.2023

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Put do kongresnog odobrenja je neizvestan, s obzirom na to da je Predstavnički dom bez predsedavajućeg zbog podela među republikanskom većinom.

BELA KUĆA IZNELA NOV ZAHTEV KONGRESU! SAD izdvajaju 106 milijardi za Izrael i Ukrajinu?

Foto: pixabay.com

Bela kuća u SAD

Administracija predsednika Džozefa Bajdena danas je podnela Kongresu zahtev za dodatnim budžetom u iznosu od gotovo 106 milijardi dolara.

Ovaj dodatni budžet ima za cilj podršku dodatnim programima za Izrael i Ukrajinu, kao i za druge ključne nacionalne bezbednosne prioritete. Prema predloženom budžetu za fiskalnu 2024. godinu, administracija planira izdvojiti 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael, pri čemu većina ovih sredstava namenjena vojnoj pomoći, prenosi Rojters.

Zahtev, takođe, uključuje 10 milijardi dolara za finansiranje humanitarnih potreba u Ukrajini, Izraelu, Gazi i drugim delovima sveta, kao i 7,4 milijarde dolara za inicijative povezane sa Indo-pacifičkim regionom, gde rastuća vojna i ekonomska moć Kine dovodi u pitanje dominaciju SAD.

Predlog  uključuje 13,6 milijardi dolara za bezbednost granica SAD, konkretno za rešavanje velikog broja latinoameričkih i karipskih imigranata na južnoj granici, kao  i problema ilegalne trgovine fentanilom.

Nakon što je predsednik Bajden održao izvanredno obraćanje naciji iz Ovalnog kabineta, apelujući direktno na američki narod da je podrška Izraelu i Ukrajini ključna za nacionalnu bezbednost SAD i globalnu stabilnost, Bela kuća je objavila niz budžetskih predloga.

Međutim, put ka dobijanju odobrenja kongresa je nesiguran, s obzirom na podeljenu situaciju u Predstavničkom domu zbog nedostatka predsedavajućeg među republikanskom većinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading