USPESI ZELENSKOG SU BEZNAČAJNI, A GUBICI VELIKI! Bivši američki bezbednjak o situaciji u ratom razorenoj zemlji: Zašto se u ukrajinskom tenku nalazila NEMAČKA POSADA?

Autor:

Svet

28.09.2023

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On tvrdi da se Bajdenova administracija opire da ozbiljno zaustavi korupciju u Ukrajini.

USPESI ZELENSKOG SU BEZNAČAJNI, A GUBICI VELIKI! Bivši američki bezbednjak o situaciji u ratom razorenoj zemlji: Zašto se u ukrajinskom tenku nalazila NEMAČKA POSADA?

Foto: youtube.com

Ukrajinska kontraofanziva se nastavlja, ali čini se da njen intenzitet opada. Ukrajina nije postigla značajan uspeh, a u nekim slučajevima su snage Oružanih snaga Ukrajine čak i bačene nazad.

Rusi su danas obelodanili gubitke Ukrajine za septembar.

- Ukrajina je ovog meseca izgubila više od 17.000 vojnika - izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku upravnog odbora ministarstva.

Prema njegovim rečima, Kijev je ostao bez tri tenka zapadne proizvodnje, uključujući dva nemačka "leoparda" i britanski "čelendžer".

Te brojke takođe su uključivale sedam izgubljenih borbenih vozila američke proizvodnje "bredli", 77 američkih haubica M777, kao i samohodne haubice proizvedene u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i Sjedinjenim Američkim Državama u količini od 51 komad.

Rusi tvrde da su uništili britanski sistem protivraketne odbrane Stormer. Oklopno vozilo Stormer proizvedeno od strane britanske kompanije "Alvis Vickers", sada poznato kao "BAE Systems Land & Armaments", koristi laserski navođene presretače i dizajnirano je da uništi niskobrzinske letelice, posebno helikoptere i dronove.

Republika

Foto: youtube.com/WestminsterInstitute

Stiven Brajen

Neki od američkih "abrams" tenkova stigli su u Ukrajinu pre roka. Međutim, čak i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov smatra da bi oni trebalo da budu rezervisani za specijalne operacije, a ne da se koriste u operacijama kombinovanog naoružanja, jer će u suprotnom biti uništeni, navodi Stiven Brajen, bivši zamenik zamenika ministra odbrane SAD i vodeći stručnjak za bezbednosnu strategiju i tehnologiju u svojoj analizi situacije u Ukrajini za portal "Asia Times".

U međuvremenu, u jednom od leopard tenkova uništenih ove nedelje, bila je nemačka posada od tri osobe. Dva člana posade su poginula na mestu. Treći je izvučen živ, i uspeo je da kaže Rusima da je mehaničar. Zašto je nemačka posada završila u tenku je potpuno neshvatljivo. Da li je ovo šablon budućih akcija?

Pored toga, Rusija je bombardovala brojne ukrajinske aerodrome i uništila dva lovca MiG-29 i nekoliko hangara aviona, takođe je i napala luku Odesa, uništavajući granate i utovarne dokove. Rusko bombardovanje ukrajinskih vojnih i civilnih ciljeva nije bilo samo intenzivno, već i produženo.

Ukrajinci su, takođe, saopštili da su eliminisali komandanta Crnomorske flote admirala Viktora Sokolova i još 34 osobe raketnim udarom na sedište u Sevastopolju. Međutim, navodno se ispostavilo da je izjava lažna.

Admiral se pojavio (preko video-linka) na sastanku koji je predvodio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. (Uzgred, napominje Brajen, nije jedini komandant mornarice koji je govorio putem video-linka.)

Ukrajinci tvrde da je ovaj video namešten. Međutim, izgleda da su njihove izjave o smrti admirala i drugih "žrtava" u velikoj meri preuveličane. Rusi tvrde da je samo jedna osoba poginula od posledica raketiranja. Zgrada Admiraliteta je oštećena u požaru.

SAD su sa svoje strane dale podužu izjavu o "prioritetnim reformama" na sastanku Multilateralne platforme za koordinaciju donatora za Ukrajinu u Briselu. Kopiju saopštenja američka ambasada u Kijevu predala je ukrajinskim vlastima.

U njemu su izneti brojni predlozi za borbu protiv korupcije, od kojih se neki odnose na nabavku odbrane, a neki na upravljanje energetskim kompanijama, uključujući Ukrenergo i Naftogaz. Pored toga, predloženo je i stvaranje nadzornih odbora za Ukroboronprom (koji proizvodi municiju od 125 mm), Biroa za borbu protiv korupcije NABU i Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije - pa se čak razgovara i o njihovoj nezavisnosti od glavnog tužioca kako bi se sprečio neodlučni politički uticaj na tok istrage.

Međutim, možda najupečatljiviji je predlog da se suzi obim ukrajinske Službe bezbednosti (SBU), modernog ekvivalenta starog sovjetskog KGB-a. Predloženo je da se ograniče ovlašćenja SBU na kontraobaveštajnu odbranu i borbu protiv terorizma i sajber terorizma.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Predlog je veoma širok i nejasan. Međutim, SBU koristi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski da potisne opoziciju i uhapsi svakoga ko se na ovaj ili onaj način suprotstavi vladi.

SBU je takođe napala lidere i parohijane Ukrajinske pravoslavne crkve, od kojih su neki optuženi za prodaju oružja. Konačno, SBU se takođe koristi za suzbijanje izbegavanja mobilizacaije. Navodno, namera je da se ograniče njihove moći, ali ne previše.

Malo je verovatno da će bar neke od tih "reformi", koje su veoma skromne prirode, biti sprovedene. Sama činjenica da je predlog predstavljen na tako niskom političkom nivou u Briselu i samo kao nacrt govori o opiranju Bajdenove administracije da ozbiljno zaustavi korupciju u Ukrajini.

Portal Republika.rs objavljuje sve informacije o ratu u Ukrajini iz izvora koji su se do sada pokazali relevantnim, a koje svakako s dodatnom novinarskom pažnjom proveravamo. Međutim, pošto se od početka sukoba vodi, kako medijski tako i propagandni, rat, redakcija Republike moli čitaoce da nam, ukoliko na našem sajtu prepoznaju eventualne lažne
vesti i dezinformacije, skrenu pažnju da bismo odmah reagovali i pravovremeno ispravili eventualne greške. Unapred zahvaljujemo.

Informacije možete slati na mejl redakcija@republika.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading